STAznanost

V Rusiji napreduje razvoj cepiva za novi koronavirus

Moskva, 23. marca - Cepivo za novi koronavirus, ki ga razvija ruska agencija za biomedicino (FMBA), je že prestalo prvo stopnjo razvoja. Testiranje bodo predvidoma končali do julija, cepivo pa bi lahko bilo na voljo čez 11 mesecev, je danes napovedala vodja agencije Veronika Skorcova.

"Razvoj cepiva je prestal prvo stopnjo. Gre za rekombinantno cepivo, ki ni razvito iz živega virusa, ampak proteinov, ki imajo epitope oz. centre, na katere se veže virus," navaja Skorcovo ruska tiskovna agencija Tass.

Rekombinantna cepiva so sicer izdelana iz proteinov mikroorganizmov, pridobljenih s tehnologijo rekombinantne DNK, nastalo po vgradnji gena mikroorganizma v kvasovke, ki rastejo v fermentacijskih posodah na gojiščih, iz katerih končno pridobivajo cepivo z biokemičnim čiščenjem, pojasnjuje medicinski slovar.

Po oceni vodje FMBA bodo testiranja sklenili v juliju. Potem bodo začeli raziskavo, ki je nujna za registracijo cepiva. Če bo šlo vse po načrtih, bodo imeli čez 11 mesecev učinkovito cepivo, je dodala.

V Rusiji so prejšnji teden začeli testirati tudi prototip cepiva, ki ga razvija laboratorij pri državnem inštitutu za biotehnologijo Vektor. V okviru te študije upajo, da bodo lahko junija predstavili najmanj eno cepivo.

V Rusiji so doslej potrdili 438 primerov covida-19, 17 ljudi pa je ozdravelo, še poroča Tass.