STAznanost

Ministrstvo in ARRS pripravljata pregled slovenskih raziskav, povezanih s koronavirusom

Ljubljana, 27. marca - Javna agencija za raziskovalno dejavnost (ARRS) pripravlja pregled raziskovalnih aktivnosti, ki so povezane s pandemijo koronavirusa. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo posodobitve redno objavljalo, informacije bodo podajali tudi na družabnih omrežjih pod ključnikom #Tojeznanost, so sporočili z ministrstva.

"Pandemija raziskovalnih organizacij ni ujela nepripravljenih, saj so številne raziskovalne skupine že doslej izvajale znanstvenoraziskovalno delo, ki je vsaj posredno naslavljalo številne izzive, s katerimi je danes soočen svet", so zapisali.

ARRS je pripravila pregled raziskovalne aktivnosti in potencialov, povezanih s pandemijo, ki jih agencija sofinancira. Zbirnik predstavlja celovit pregled vseh nacionalno financiranih ali sofinanciranih raziskav in raziskovalnih infrastruktur na enem mestu, ministrstvo pa ga bo posodabljalo na dnevni ravni.

Ob tem so na ministrstvu poudarili pomen podpore načelu prostega dostopa v znanosti. Slovenija je v skladu s tem sprejela tudi nacionalno Strategijo odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov. To se danes odraža kot zelo dobro. Dostop in izmenjava raziskovalnih rezultatov na različnih znanstvenih področjih sta ključna za razumevanje sedanjih razmer ter iskanje najbolj ustreznih in utemeljenih ukrepov za zajezitev globalne pandemije.

Raziskovalne organizacije so ob izbruhu pandemije nemudoma ponudile svoje raziskovalne kapacitete v souporabo raziskovalnim skupinam, ki s svojim raziskovalnim delom posredno ali neposredno naslavljajo izzive zajezitve pandemije covida-19.

Z ministrstva še sporočajo, da bodo v tem obdobju znanosti pomagali zagotavljati čim bolj stabilno okolje za nadaljevanje dela. "Skupaj z ARRS že intenzivno pripravljamo nove inštrumente za podporo raziskavam, v katerih bodo multidisciplinarno združeni slovenski raziskovalci zaobjeli vse razsežnosti krize, s katero se soočamo," so zapisali.