STAznanost

Zanimanje za grafično predstavljene podatke v zvezi s koronavirusom precejšnje

Radlje ob Dravi, 30. marca - V aktualnih razmerah širjenja novega koronavirusa se zanimanje za grafično predstavljene podatke v zvezi z epidemijo povečuje. To ugotavljata tudi brata Nace in Blaž Štruc iz občine Radlje ob Dravi, ki sta se vizualizacije podatkov iz uradnih virov lotila v okviru neprofitnega projekta Alpaka - Analiza o širjenju koronavirusa v Sloveniji.

Iz sprva preproste želje spremljati situacijo sta brata ob vse več podatkih v slabih štirih tednih na spletni strani http://covid19.alpaka.si ustvarila vrsto grafov za spremljanje in boljše razumevanje epidemije.

"V osnovi je cilj predstaviti čim bolj objektivno stanje v Sloveniji glede na zanesljive podatkovne vire," je za STA pojasnil doktorski študent na področju računalništva in informatike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor, sicer zaposlen v oddelku za raziskave in razvoj Skupine stroka.si, Nace Štruc, ki spletno stran ureja skupaj z bratom Blažem, ki je po poklicu pravnik.

Glavni vir predstavljenih podatkov za stanje v Sloveniji je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), nekaj podatkov pridobivata iz spletne skupnosti covid-19 Sledilnik (https://covid-19.sledilnik.org/#/stats), za primerjavo Slovenije z ostalimi državami pa podatke zajemata s spletne strani Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) in Centra za sistemske znanosti in inženiring (CSSE) na univerzi John Hopkins v ZDA.

Hkrati na spletni strani projekta prikazujeta tudi vizualizacijo podatkov za razmere po svetu, ti pa so s spletnega mesta coronalive.info.

Ob tem pa Nace in Blaž Štruc opozarjata, da grafi včasih ne dajejo povsem jasne slike, zato je pomembna pravilna interpretacija in poznavanje razmer. Prav tako je pomembno vedeti, da so uradne statistike v primeru epidemije koronavirusa vezane na število opravljenih testiranj, vemo pa, da mnogih, za katere se ocenjuje, da so okuženi, saj so denimo znotraj družin potrjeno okuženih, ta statistika sploh ne zajema.

Sicer pa so cilj projekta Alpaka - Analiza o širjenju koronavirusa v Sloveniji tudi napovedi širjenja bolezni na podlagi preteklih podatkov in trenda preteklih rasti. "To je lahko precejšen izziv in zahtevna naloga, ker je predikcija odvisna od kvalitete poročanja," glede tega pravita snovalca aplikacije, ki je doslej zabeležila več kot 13.000 unikatnih obiskov in skupno več kot 30.000 ogledov.

Med drugim grafe iz projekta Alpaka na svoji spletni strani prikazuje Mestna občina Maribor (covid19maribor.si), kjer so grafi nekoliko prilagojeni za to občino.

Aplikacijo, ki je prilagojena tudi mobilnim napravam, sta 31-letna brata iz Vuhreda v zadnjih dneh dodatno izpopolnila, saj pretresata in upoštevata tudi dobronamerne predloge, ki jih vseskozi prejemata.

Zbiranje podatkov in njihov prikaz je v projektu zdaj že delno avtomatiziran, podatki se redno osvežujejo, grafi pa imajo jasno zapisan datum zadnje posodobitve. V prihodnje načrtujeta še dodatno širitev vizualizacij in dodajanje grafov za bolj zahtevne uporabnike, vse pa je odvisno od razvoja epidemije.

Ime za projekt Alpaka sta si sicer brata Nace in Blaž Štruc za prestavitev svojih idej izbrala že pred leti, ko so ju navdušile te živali, ki človeku rade zaupajo, so inteligentne, mirnega značaja, radovedne in zelo pozorne.