STAznanost

Unesco ob pandemiji s platformo za izmenjavo izkušenj

Ljubljana, 30. marca - Ob izzivih, ki se porajajo ob pandemiji novega koronavirusa, se aktivno odziva tudi Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco). Med drugim se je odločila zagotoviti platformo za izmenjavo izkušenj in dobrih praks. Pomen odprte znanosti je poudaril tudi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jure Gašparič.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je danes potekala prva virtualna konferenca o vlogi odprte znanosti v povezavi z razmerami, ki jih povzroča širjenje bolezni covid-19.

Videokonference se je udeležilo 140 ministrov, pristojnih za znanost, z vsega sveta, Slovenijo je zastopal državni sekretar Gašparič.

Namen virtualnega dialoga je poudariti osrednjo vlogo znanosti za zagotavljanje na dejstvih utemeljenega odločanja. Pri Unescu so se zato "odločili zagotoviti platformo za izmenjavo izkušenj in dobrih praks predvsem v luči odprte znanosti in spodbujanja mednarodnega znanstvenega sodelovanja za naslavljanja globalne situacije, ki jo povzroča pandemija".

Na ministrstvu so zagotovili, da se v dogajanje aktivno vključujeta tudi Slovenija in slovenska raziskovalna skupnost.

"Mnoge raziskovalne skupine so svoje raziskave usmerile v različne vidike iskanja rešitev, povezanih s covidom-19. Aktivno so svoje znanje ponudili tudi v Unescovem Mednarodnem centru za umetno inteligenco (IRCAI) v Sloveniji. Pripravili so Coronavirus Media Watch portal, kjer je mogoče v realnem času na svetovni ravni spremljati širjenje okužbe in oblikovati napovedi," so našteli.

Gašparič je ob tem poudaril pomen odprte znanosti, transparentnosti, odprtega dostopa do virov in interdisciplinarnega sodelovanja na ravni znanosti, ter solidarnosti na ravni medsebojnega sodelovanja med državami.