STAznanost

Razvili orodje za napovedovanje hude pljučne bolezni pri covidu-19

Washington, 31. marca - Znanstveniki v ZDA in na Kitajskem so razvili posebno orodje umetne inteligence, s katerim je možno napovedati, kateri bolnik, na novo okužen z novim koronavirusom, bo razvil hudo pljučno bolezen.

Z orodjem so odkrili znake, na podlagi katerih je mogoče z veliko natančnostjo predvideti, kdo bo razvil akutni respiratorni distresni sindrom (ARDS). Gre za hud zaplet pri bolezni covid-19, pri katerem se pljuča napolnijo s tekočino. Umre približno 50 odstotkov bolnikov, ki dobijo ARDS.

Znanstveniki so algoritem umetne inteligence uporabili pri preučevanju podatkov o 53 bolnikih s koronavirusom v dveh bolnišnicah v kitajskem mestu Wenzhou. Ugotovili so, da so spremembe pri ravni jetrnega encima alalnin aminotransferaze, ravni hemoglobina in bolečinah po telesu najbolj natančen znak, da se bo razvila huda pljučna bolezen, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob uporabi teh informacij skupaj z drugimi dejavniki lahko orodje z 80-odstotno natančnostjo napove tveganje za ARDS.

Na drugi strani znaki, ki so se zdeli ključni pri covidu-19, kot sta vročina in močan imunski odziv, niso bili uporabni pri napovedovanju, kdo od bolnikov z blagimi simptomi bo dobil hudo pljučno bolezen. Neuporabna za napovedovanje tega sta tudi starost in spol.

Uporaba umetne inteligence sicer pri napovedovanju bolezni ni nič novega, med drugim jo uporabljajo pri kožnem raku. Pri koronavirusni bolezni 19 je razlika v tem, da se zdravniki o njej učijo sproti. Orodje bi jih tako lahko vodilo v pravo smer, pomagalo pa bi jim tudi pri odločitvi, na katerega bolnika se osredotočiti, saj so bolnišnice vse bolj polne.

Skupina raziskovalcev namerava zdaj orodje še izpopolniti s podatki iz New Yorka. Upajo pa, da ga bodo lahko v bolnišnicah začeli uporabljati že v aprilu, še navaja AFP.