STAznanost

Zaživel je tudi Sledilnik covid-19

Ljubljana, 2. aprila - Med digitalnimi projekti, s katerimi raziskovalci zbirajo in obdelujejo podatke o širjenju epidemije koronavirusne bolezni covid-19, je zaživel tudi Sledilnik. Želja ustvarjalcev je javnosti omogočiti čim boljši pregled nad razsežnostjo težave in pravilno oceno tveganja.

Kot je zapisano na spletni strani covid-19.sledilnik.org, so pravilno zbrani in ažurno ter transparentno objavljeni podatki po izkušnjah držav, kjer jim je virus uspelo najbolj zajeziti, kritičnega pomena za učinkovit odziv sistemov javnega zdravja.

"Šele tako objavljeni podatki so temelj za razumevanje dogajanja, aktivno samozaščitno ravnanje ljudi ter sprejemanje nujnosti ukrepov," trdijo ustvarjalci projekta, ki ga je začel Luka Renko, sedaj pa v njem prostovoljno sodeluje že med 20 in 45 ljudi.

Podatke ustvarjalci zbirajo iz različnih virov, konec minulega meseca pa so vzpostavili tudi direktno povezavo z zdravstvenimi zavodi in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), od katerih sedaj prejemajo strukturirane podatke, ki jih potem validirajo in oblikujejo. Pri projektu tesno sodelujejo tudi z vodjo svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje, infektologinjo Bojano Beović.

Zdaj tako sledilnik med drugim vključuje dnevne podatke NIJZ in drugih javnih virov o številu opravljenih testov in številu potrjeno okuženih po starosti, spolu, regijah in občinah, evidenco o bolnišnični oskrbi pacientov s covidom-19, v načrtu pa imajo tudi prikazovanje podatkov o zmogljivosti zdravstvenega sistema.

Podatke uporabljajo za različne vizualizacije in statistike, kot so grafike in infografike ter zemljevid o potrjenih primerih okužb po občinah.

Kot so še zapisali snovalci projekta, sta uporaba in sodelovanje zaželeni: "podatki so zbrani iz virov v javni domeni in jih lahko prosto uporabljate, urejate, predelujete ali vključujete v vse netržne vsebine ob navedbi vira".