STAznanost

Raziskava: V Evropi okoli polovica vseh smrti zaradi covida-19 v domovih za starejše

London/Budimpešta, 14. aprila - V Evropi so okoli polovico vseh smrtnih primerov zaradi covida-19 potrdili v domovih za starejše. Številne smrti ob tem niso niti zaobjete v uradne podatke niti jih niso povezali s pandemijo, danes v poročilu opozarjajo znanstveniki.

Ekipa, ki se je zbrala na londonski šoli za ekonomijo, je ocenila, da prebivalci v domovih za starejše predstavljajo med 42 do 57 odstotkov vseh mrtvih zaradi covida-19. Razmere so raziskovali v Italiji, Franciji, Španiji, Belgiji in na Irskem. Najmanjši delež, 42 odstotkov so ocenili za Belgijo, najvišjega, 57 odstotkov pa za Španijo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Raziskovalci, ki so del Mednarodne mreže za politiko dolgotrajne oskrbe (LTCPN), so ocene podali glede na uradne podatke in poročanja medijev iz omenjenih držav. Opozorili so še, da le redke države sistematsko testirajo prebivalce in uslužbence domov, zaradi česar je težko oceniti pravo raven okužb in smrti.

Glede na pomanjkljivo konsistentno testiranje, bo verjetno še najbolje oceniti vpliv covida-19 na umrljivost v domovih za starejše s primerjavo podatkov o umrljivosti v enakem obdobju lani, so sporočili. Opozorili so še, da se podatkov zaradi različnih načinov beleženja in pomanjkanja informacij ne morejo primerjati med državami.

"Obstaja veliko izzivov pri naporih za preprečitev in zajezitev širjenja covid-19 v domovih za starejše in pomanjkljivi dokazi so eden od njih," je tvitnila soavtorica poročila Adelina Comas-Herrera. Ob tem je pozvala, k boljšemu beleženju razmer v času covida-19 v domovih za starejše.

Da so domovi za starejše zapostavljeni v boju proti covidu-19 opozarjajo tudi na Otoku. Dobrodelne organizacije so danes namreč opozorile, da so v uradne statistike zaobjete le smrti v bolnišnicah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na zadnje podatke statističnega urada so v Angliji in Walesu do 3. aprila zunaj bolnišnic zabeležili 406 smrti povezanih s covidom-19. Če bi to primerjali s takratnimi podatki iz bolnišnic, bi z novimi številkami število mrtvih naraslo za 11 odstotkov. Od teh smrti je 217 ljudi med drugim umrlo v domovih za starejše, 33 v hospicih.

Razlika pri štetju je v tem, da pri britanskem statističnem uradu v statistiko smrti zaradi covida-19 zaobjamejo vse primere, pri katerih je na smrtnem listu naveden covid-19, tudi če je bil le sum.

Izvršni vodja največjega upravljavca domov za starejše HC One David Bhan je opozoril, da so novi koronavirus potrdili v okoli dveh tretjinah domov, s katerimi upravljajo. Zaradi covida-19 oz. suma na covid-19 je umrlo 311 prebivalcev domov in uslužbenec.

"Trenutne številke brišejo starejše ljudi, kot da niso pomembni," je dejala direktorica dobrodelne organizacije Age UK Caroline Abrahams.

Novi koronavirus pa povzroča težave tudi v domovih za starejše po drugih državah. Na Madžarskem so okužbe potrdili že v številnih domovih. Samo v enem od domov v Budimpešti se je z novim koronavirusom okužilo več kot 200 ljudi, deset pa jih je umrlo. Tudi v Sloveniji se je covid-19 razširil po številnih domovih za starejše.