STAznanost

Na spremenjeno Zemljo se je vrnil del posadke ISS

Moskva, 17. aprila - Na Zemljo so se danes vrnili trije člani posadke Mednarodne vesoljske postaje (ISS), ameriška astronavta Andrew Morgan in Jessica Meir ter kozmonavt Oleg Skripočka. Trojica, ki je Zemljo zapustila pred izbruhom novega koronavirusa, je varno pristala v kapsuli sojuz na območju Kazahstana, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kapsula sojuz se je od vesoljske postaje ločila okoli polnoči. Ekipa je v četrtek še predala posle novim članom posadke, ki so na ISS prispeli pred enim tednom. Skripočka je med drugim slavnostno predal vodenje postaje ameriškemu astronavtu Chrisu Cassidyju.

Meierjeva in Skripočka sta Zemljo zapustila septembra lani, Morgan pa je bil na postaji od julija lani, poroča britanski BBC.

"Od tu Zemlja deluje neverjetna kot vedno, težko verjamemo, kaj vse se je spremenilo, odkar smo odšli," je v nedavnem klicu povedala Meierjeva.

Na krovu ISS sta poleg Cassidyja ostala še ruska kozmonavta Anatolij Ivanišin in Ivan Vagner.

ISS pretežno upravljajo ameriške in ruske ekipe. Laboratorij je pomemben za znanstvene raziskave, ki jih ne bi bilo mogoče opraviti na površini Zemlje.