STAznanost

Nasa in SpaceX bosta 27. maja obnovila polete v vesolje

Cape Canaveral, 18. aprila - Ameriška vesoljska agencija Nasa in zasebno vesoljsko podjetje SpaceX bosta 27. maja na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) poslali dva astronavta. Iz ZDA so nazadnje poslali astronavte v vesolje leta 2011 na zadnji polet raketoplana.

Novico je na Twitterju naznanil upravitelj Nase Jim Bridenstine. "Nasa bo 27. maja ponovno poslala ameriškega astronavta z ameriško raketo v vesolje z ameriškega ozemlja," je tvitnil Bridenstine.

Gre za prvi polet na ISS iz ZDA potem, ko so bili Američani glede tega zadnjih devet let odvisni od Rusije. Od leta 2011 je bil edini način prevoza astronavtov na ISS in nazaj na Zemljo mogoč le z ruskimi kapsulami sojuz.

Čast za ta polet je pripadla astronavtoma Dougu Hurleyju in Bobu Behnkenu, ki ju bodo iz Kennedyjevega vesoljskega centra v Cape Canaveralu na Floridi na ISS poslali z raketo podjetja Space X Falcon 9. Izstrelili jo bodo od tam, odkoder je v vesolje julija 2011 poletel raketoplan Atlantis. Hurley je bil pilot na zadnji misiji Atlantisa.

Za zdaj še ni znano, ali bo pandemija koronavirusa preprečila množično slavje ob izstrelitvi, predvideni v sredo, 27. maja, ob 22.32 uri zvečer po srednjeevropskem času.

Space X je prvo zasebno podjetje, ki pošilja astronavte v orbito. Doslej so to storile le tri države - Rusija, ZDA in Kitajska.

Space X je lani opravil prvi uspešni testni let kapsule dragon na ISS, sicer brez posadke. Kapsula se je po vrnitvi na zemljo kasneje po nesreči uničila med poskusom na tleh, kar je prvo izstrelitev posadke malce zavleklo.

Na ISS so sedaj le trije astronavti, Hurley in Behnken pa bosta ostala v orbiti najmanj nekaj tednov in največ nekaj mesecev. Dolžina njune misije še ni točno določena.

Z Naso pri izdelavi rakete za pošiljanje astronavtov v vesolje sodeluje tudi Boeing, vendar se je testna izstrelitev lani decembra ponesrečila. Kapsula starliner ni uspela priti do ISS, ker je zašla v napačno orbito. Beoing bo nov poskus brez posadke opravil letos jeseni.