STAznanost

Evropski intelektualci opozarjajo na grožnje demokraciji v času koronavirusa

Ljubljana, 20. aprila - Evropski intelektualci v javnem pozivu opozarjajo, da so v času pandemije novega koronavirusa ogroženi naši ideali in demokracija. Ob tem izpostavljajo Madžarsko, kjer je premier Viktor Orban dobil neomejena pooblastila za vladanje z dekreti.

"Takšna koncentracija oblasti je brez primere v Evropski uniji. Njen namen ni boj proti covidu-19 ali njegovim gospodarskim posledicam, temveč odpira vrata vsakovrstnim zlorabam tako javnih kot zasebnih sredstev, ki so zdaj prepuščena na milost in nemilost nenadzorovane izvršne oblasti. Ta vrhunec desetletnega madžarskega drsenja v avtoritarnost je nevaren," piše v besedilu, ki je nastal na pobudo štirih članov nevladnega združenja Civico Europa Laszla Andorja, Guillauma Klosse, Francesce Ratti in Guyja Verhofstadta.

Vladanje z vladnimi dekreti brez jasne časovne omejitve je huda kršitev pogodb EU, listine EU o temeljnih pravicah ter evropske konvencije o človekovih pravicah, opozarjajo v pozivu.

Ob tem pozivajo vse deležnike - evropske in nacionalne ustanove, državljane, civilno družbo in medije - da so pozorni, kolikor je le mogoče. Pozivajo tudi nacionalne medije, da v dnevnoinformativnih oddajah posvečajo pozornost razmeram na Madžarskem.

"Covid-19 moramo premagati - in ga bomo! - z demokratičnimi procesi, transparentno akcijo in pluralnimi informacijami," piše v pozivu, ki ga je podprlo 73 podpisnikov, iz Slovenije Mladen Dolar, Stojan Pelko, Majda Širca, Slavoj Žižek in Alenka Zupančič.

Evropske državljanke in državljane pozivajo, da tega, kar se dogaja na Madžarskem, ne opazujejo kot nekaj zunanjega, temveč kot temeljno grožnjo našemu skupnemu interesu.

"Čas je, da se vsi združimo v tem boju. Ne gre le za naše zdravje, gre za naše skupne ideale in za preživetje naše unije in demokracij," so sklenili v pismu.

Poziv, pod katerega sta se podpisala tudi bivši predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ter nekdanji finski premier in podpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, je bil danes objavljen v vodilnih evropskih časnikih, med drugim v Delu.