STAznanost
Medicina in zdravje

Vabilo na spletni pogovor: Cepiva za vse - zdravje za vse

Ljubljana, 20. aprila - Slovenska tiskovna agencija (STA) bo v sklopu STAkluba v četrtek, 23. aprila 2020, ob 13. uri organizirala spletni pogovor z naslovom Cepiva za vse - zdravje za vse. Sogovorniki bodo prof. dr. Borut Štrukelj (Fakulteta za farmacijo Univerze v Ljubljani), asist. dr. Matjaž Homšak (Združenje za pediatrijo) in dr. Marta Grgič Vitek (Nacionalni inštitut za varovanje zdravja).

Svetovni teden imunizacije, ki ga obeležujemo v zadnjem tednu aprila, je namenjen spodbujanju uporabe cepiv za zaščito ljudi vseh starosti pred boleznijo. V Evropi zdravniki v zadnjih letih beležijo porast bolezni, ki jih je mogoče s cepljenjem preprečiti, na svetovni ravni pa je zaradi širjenja novega koronavirusa v nevarnosti 117 milijonov otrok, da ne bodo prejeli cepiva proti ošpicam, ki ščiti pred zelo nalezljivo in marsikdaj usodno boleznijo.

Kako pomembna je precepljenost, kako zahtevni so postopki pridobivanja cepiv, kaj pomeni kolektivna imunost in kaj bi pomenilo čimprejšnje odkritje cepiva proti novemu koronavirusu, so vprašanja, na katera se bo iskalo odgovore v tokratnem spletnem pogovoru. Pogovor bo dosegljiv na spodnji spletni povezavi.