STAznanost

Študije o možni povezavi onesnaženosti zraka in smrtnosti zaradi covida-19

London, 20. aprila - Visoka stopnja onesnaženosti zraka bi lahko povečala tveganje smrti zaradi covida-19, kažeta dve študiji, navaja danes britanski BBC na svoji spletni stani.

Študija ameriške Univerze Harvard kaže, da je stopnja umrljivosti zaradi covida-19 okoli 15 odstotkov večja na območjih, kjer je v letih pred izbruhom pandemije prišlo celo do majhnega porasta ravni onesnaženja s trdimi delci.

"Vzorci smrtnosti zaradi covida-19 na splošno oponašajo vzorce tako v veliki gostoti naseljenosti in območjih z visoko izpostavljenostjo delcem PM 2.5", navaja poročilo.

Z izpostavljenostjo tem delcem so doslej že povezovali bolezni dihal in pljučni rak.

Čeprav študije kolegi še niso pregledali, Annette Peters, vodja epidemiologije na münchenski univerzi Ludwig Maximilian meni, da so ugotovitve v skladu s prejšnjimi poročili o hospitalizacijah in smrtnosti zaradi pljučnice. Za BBC News je dejala, da je to ena prvih študij, ki "utemeljuje naše sume in hipoteze, da se resnost okužbe z novim koronavirusom lahko poveča z onesnaženjem zraka z delci".

Študija italijanske Univerze v Sieni in danske Univerze Arhus kaže na možno povezavo med visoko stopnjo onesnaženosti zraka in smrti zaradi covida-19 na severu Italije, kjer je v deželah Lombardija in Emilija Romanja smrtnost zaradi te bolezni okoli 12-odstotna, drugod v Italiji pa okoli 4,5-odstotna.

Študija, ki je bila objavljena v reviji Science Direct, navaja, da bi visoko onesnaženost zraka morali upoštevati kot "dodatni sodejavnik" visoke stopnje umrljivosti zaradi covida-19 na območju. Upoštevati je treba tudi prebivalstvo, starost, različne zdravstvene sisteme ter variacije pri preventivnih politikah v regijah, navaja BBC.

Dr. Maria Neira iz Svetovne zdravstvene organizacije je za BBC News dejala, da bi države z visokimi stopnjami onesnaženosti zraka - mnoge so v Latinski Ameriki, Afriki in Aziji - morale okrepiti svoje priprave.

Ljudje s pridruženimi boleznimi, povezanimi z onesnaženjem zraka, so razvili hude oblike covida-19 v državah z visoko ravnijo onesnaženosti, navaja BBC, ki pa ob tem izpostavlja, da zdravstveni strokovnjaki pravijo, da je še prezgodaj za dokaz o neposredni povezanosti.

Je pa Maria Neira še dodala, da bodo na podlagi svojih podatkov pripravili zemljevid najbolj onesnaženih mest, da bi podprli nacionalne oblasti v teh regijah, da lahko pripravijo svoje načrte epidemiološkega odziva.