STAznanost

EU z novo podatkovno platformo v pomoč raziskavam na področju koronavirusa

Bruselj, 20. aprila - V prizadevanjih za pospešitev raziskav na področju covida-19 je Evropska komisija z več partnerji danes zagnala novo evropsko podatkovno platformo. Želi si, da bi na njej čim več raziskovalcev in znanstvenikov delilo svoje znanje in dosedanje ugotovitve, da bi tako s skupnimi močmi hitreje prišli do rešitev v boju proti novemu koronavirusu.

Da bi v tem boju zmagali, namreč potrebujemo cepivo, boljše metode zdravljenja in široko testiranje, za kar pa so potrebne raziskave, je v video sporočilu poudarila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

"Znanstveniki po svetu so že proizvedli zakladnico znanja o novem koronavirusu. A noben raziskovalec, laboratorij ali država ne more sam poiskati rešitve. Zato želimo znanstvenikom pomagati pri dostopu do podatkov in deljenju z drugimi," je dejala.

Nova platforma po zagotovilih Bruslja predstavlja odprto in zaupanja vredno evropsko in globalno okolje, v katerem lahko raziskovalci shranjujejo in delijo podatke, kot so sekvence DNK, proteinske strukture, podatke iz predkliničnih raziskav in kliničnega testiranja, pa tudi epidemiološke podatke.

Von der Leynova je k sodelovanju povabila vse raziskovalce in izrazila pričakovanje, da bo v prihodnjih dneh na platformo naloženih več deset tisoč prispevkov.