STAznanost

V Mariboru edini akreditirani laboratorij za raziskave recikliranja odpadne plastike v Evropi

Maribor, 21. aprila - Kompetenčni center za recikliranje plastičnih materialov Interseroh Plastics Research & Development iz Maribora je marca pridobil mednarodno akreditacijo laboratorijskega standarda ISO/IEC 17025:2017. S tem je postal edini akreditirani laboratorij za raziskave na področju recikliranja odpadne plastike v Evropi.

Kot so danes sporočili iz tega kompetenčnega centra, so postali edina akreditirana raziskovalna institucija v Evropi, ki je specializirana za raziskave in razvoj na področju reciklaže in predelave odpadnih plastičnih materialov v inovativne materiale, ki se uporabljajo v proizvodnji. "Z akreditacijo podjetje sledi evropskim merilom pri uveljavljanju enotnih standardov kakovosti ter postavlja merila kakovosti na področju predelave reciklatov," so navedli.

Pridobljeni standard določa splošne zahteve za kompetentnost, neodvisnost in delovanje laboratorijev. Z izpolnitvijo omenjenega standarda kompetenčni center po lastnih navedbah dokazuje, da dosega verodostojne in neodvisne rezultate ter zagotavlja njihovo mednarodno primerljivost in sprejemljivost.

"Pridobljena akreditacija predstavlja pomemben korak k zanesljivosti oskrbe gospodarstva s kakovostnimi reciklati, ki imajo primerljive ali celo boljše lastnosti kot plastični materiali iz primarnih virov," pravi direktorica centra Manica Ulčnik-Krump, ki je tudi vodja poslovne enote Recycled Resource Interseroh Dienstleistungs, v okviru katere deluje slovensko podjetje.

"Mednarodna akreditacija na osnovi laboratorijskega standarda ISO/IEC 17025:2017 potrjuje visoko tehnološko usposobljenost kompetenčnega centra ter ustvarja in zagotavlja zaupanje v naše storitve na evropskem trgu. Akreditacija s spodbujanjem višjih standardov kakovosti, z doslednim, preglednim in celostnim obvladovanjem tehničnih zahtev odločilno prispeva k verodostojnosti storitev našega laboratorija ter predstavlja uradno in neodvisno potrditev strokovne usposobljenosti laboratorija," je dodala.

Standardizirani laboratorijski postopki omogočajo analitiko, ki potrjuje, da imajo materiali, pridobljeni iz odpadne plastike, takšne optimalne mehanske in termične lastnosti, da lahko v končnih izdelkih nadomestijo plastične materiale iz primarnih virov. Ti materiali so na primer primerni za izdelke, kot so zaboji in palete.

Kompetenčni center za recikliranje plastičnih materialov Interseroh Plastics Reserach & Development v Mariboru deluje od leta 2016. Interseroh je sicer ena od blagovnih znamk pod okriljem skupine ALBA Group, ki deluje v Nemčiji ter drugod po Evropi in Aziji ter ima kot eden od vodilnih ponudnikov recikliranja in okoljskih storitev ter dobaviteljev surovin na svetu skupaj približno 8000 zaposlenih. Leta 2018 je ustvarila promet v višini okoli 2,1 milijarde evrov.