STAznanost
Medicina in zdravje

Na Institutu Jožef Stefan testirajo kakovost zaščitnih mask

Ljubljana, 21. aprila - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so v minulih tednih intenzivno testirali kakovost zaščitnih mask. Rezultati so potrdili, da imajo kirurške maske in doma narejene maske iz gosto tkanega blaga podobno učinkovitost filtracije delcev, namenjene pa so zgolj splošni zaščiti. Bolj izpostavljeni posamezniki naj uporabljajo maske tipov FFP2, FFP3 in N95.

Ob poplavi vprašanj o ustrezni kakovosti različnih vrst zaščitnih mask ter ob razmahu mask domače izdelave so na IJS na pobudo združenja Mladi zdravniki ter zdravnikov iz UKC Ljubljana in Maribor ter iz Splošnih bolnišnic Novo mesto in Ptuj začeli testirati različne tipe mask in materialov.

Testiranja izvaja posebna skupina, katere naloga je preverjati prepustnost različnih tipov mask za nanodelce in primernost mask glede kakovosti dihanja, testirajo pa tudi lastnosti mask po sterilizaciji z nekaterimi metodami, ki se uporabljajo za sterilizacijo v zdravstvu.

Testiranja opravljajo z opremo, ki je sicer namenjena spremljanju onesnaženosti zraka z nanodelci. Z njo lahko preverjajo, kako dobro posamezna maska filtrira iz zraka drobne delce standardnega prahu, ki so približno enako veliki kot novi koronavirus. Poleg tega so preverili, ali se v predelanih maskah lahko zadovoljivo diha ter ali se v njih ne nabira ogljikov dioksid, piše v sporočilu za javnost.

Prvi izsledki kažejo, da imajo kirurške maske in doma narejene maske iz gosto tkanega blaga podobno učinkovitost filtracije delcev. Sama tkanina dobro filtrira, priporočljivo pa je, da se oblika maske prilega obrazu. Te maske se priporočajo kot zaščita za splošno prebivalstvo in okolje, kjer je manjša verjetnost za okužbo, saj preprečujejo, da bi morebitni okuženi nosilec virus širil kapljično.

Rezultati testiranj mask tipov FFP2, FFP3 in N95 pa so potrdili, da te maske zadržijo večino delcev, a se morajo prav tako dobro prilegati obrazu. Te maske so namenjene osebam, ki so bolj izpostavljene možnosti okužbe z virusom, kot so delavci v zdravstvu ali interventne ekipe, so zapisali na institutu.

Testirali so tudi druge maske, med njimi tiste, ki so bile narejene s 3D tiskom, pri katerih se je izkazalo, da imajo probleme s tesnjenjem in prileganjem obrazu. Predelana celoobrazna potapljaška maska pa je odlično filtrirala nanodelce, vendar neprimerno časovno povečevanje koncentracije ogljikovega dioksida v maski znižuje koncentracijo kisika. Predelana plinska maska pa s stališča koncentracije ogljikovega dioksida in kisika ni problematična in jo na institutu ocenjujejo kot primerno za takojšnjo uporabo v primeru, če bi prišlo do vnovičnega pomanjkanja zaščitne opreme.

Na inštitutu ob predstavljenih podatkih poudarjajo, da so ti zgolj informativne narave, saj sicer niso akreditirani laboratorij za preskušanje medicinskih mask po mednarodnih standardih. Pri raziskavah mask sicer sodelujejo s predstavniki ministrstev za zdravje, za obrambo ter za gospodarski razvoj in tehnologijo, z ljubljansko biotehniško fakulteto in s posameznimi podjetji, ki razvijajo zaščitne maske.