STAznanost

Sodelovanje v raziskavi o razširjenosti novega koronavirusa doslej potrdilo skoraj tisoč ljudi

Ljubljana, 21. aprila - V okviru terenske vseslovenske raziskave o razširjenosti novega koronavirusa, ki jo koordinira Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in se je začela v ponedeljek, je med 3000 osebami, ki so jih vključili v vzorec, sodelovanje v testiranju po zadnjih podatkih potrdilo 980 ljudi. Odvzeli so že 205 vzorcev, piše na strani inštituta.

Raziskavo na inštitutu izvajajo na naključno izbranem vzorcu, reprezentativnem glede na starost, spol in geografsko razdelitev Slovenije. Povabljenim preiskovancem, ki privolijo v sodelovanje, v prvi fazi raziskave odvzamejo bris zgornjih dihal in vzorec krvi. Hkrati preiskovanci izpolnijo vprašalnik o morebitnih simptomih in znakih okužbe dihal in številu ter značilnostih kontaktov znotraj gospodinjstva in izven njega. Posamezniki, ki so pripravljeni sodelovati, določijo termin testiranja, ekipa jih nato obišče na domu ter jim odvzame brise.

Predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec je na ponedeljkovi novinarski konferenci povedal, da ima test, ki ga bodo uporabili v tej raziskavi, odlično občutljivost in specifičnost, zato bo lažno pozitivnih rezultatov zelo malo ali nič. Zatrdil je, da so ga preizkusili najboljši strokovnjaki za koronavirus v Nemčiji, v Sloveniji pa so ga pristojni preizkusili tudi na bolnikih, okuženih z novim koronavirusom, in rezultati so bili zelo zanesljivi.

"Kdor bo na testu določanja protiteles dobil pozitiven rezultat, bo lahko prepričan, da se je s tem virusom že srečal," je poudaril. Ob tem pa je pojasnil, da test lahko dokaže, da je bil posameznik v stiku z novim koronavirusom. Ne more pa pokazati, kako imun je človek oziroma ali bi lahko za covidom-19 zbolel še enkrat.

Če bo šlo po načrtih, bodo testiranja izvedli do konca tega tedna, nato pa bodo potrebovali še nekaj dni za pripravo rezultatov. "Največ stavimo na to, da bodo to prvi jasni potrjeni podatki, ki nam bodo lahko vsem omogočili boljše in lepše življenje, kot ga imamo zdaj ob omejevalnih ukrepih," je dodal Petrovec.