STAznanost

Antropolog Dan Podjed o krizi kot času za razmislek o bolj humanitarni družbi

Ljubljana, 22. aprila - Vsak to krizo doživlja po svoje, omrežja in videokonferenčni sistemi nam omogočajo, da smo bolj skupaj, si izmenjujemo razne nasvete, čeprav smo narazen. To je po mnenju antropologa Dana Podjeda nekaj novega, upa pa, da se bo ohranilo tudi po krizi. Prepričan je, da je zdaj čas za razmislek o bolj humanitarni družbi.

V videopogovoru, ki ga je danes pripravila Ameriška gospodarska zbornica v Sloveniji (AmCham Slovenija), je kulturni antropolog Podjed z javnostjo delil svoja videnja družbe v času "nove normalnosti" in razkril, kakšna družba nastaja za štirimi stenami.

"Poročam iz svojega brloga, natančneje iz naše domače spalnice," je pogovor začel Podjed. Kot je dejal, je za antropologa po eni strani ta čas izjemno zanimiv, po drugi strani pa grozen, saj je zaprt med štirimi stenami in ne more opazovati vseh zanimivih stvari, ki se dogajajo po svetu in v Sloveniji.

Tudi zato je na peti dan karantene začel pisati spletni dnevnik Antropologija med štirimi stenami, v katerem je skušal predstaviti, kaj se dogaja ljudem, tudi njemu osebno v tem času. "Zanimivo, da je ta stvar potem kar zaživela in ljudje so dnevnik, ki sem ga objavljal na družbenih omrežjih, dejansko spremljali, pisali so o svojih izkušnjah. Tako sem začel delati novo antropološko raziskavo," je povedal.

Podjed upa, da se po krizi ne bomo vrnili nazaj in živeli kot prej, ampak da bomo od vsega tega, kar se nam dogaja, odnesli nekaj pametnega. Kot je poudaril, smo zdaj zaradi omejitve gibanja bolj vezani na lokalne skupnosti in bolj povezani s svojo družino.

Na vprašanje, ali tovrstne krize lahko spremenijo človeštvo, je Podjed odgovoril, da v tem času z vidika gospodarstva in družbe nasploh vlada Matejevo načelo, ki pravi, da bodo bogati postali še bogatejši, tistim, ki so revni, pa se bo odvzelo. A zmagovalci tega novega časa bodo po njegovem mnenju tisti, ki znajo poiskati nov smisel v tem, kar počnejo ali na novo razmišljati o družbi, ki se vzpostavlja.

Podjed ne ocenjuje, da bo trenutna kriza v svet zarezala v tolikšni meri, da bomo začeli vse delati na novo. Prav tako ne misli, da bi jo morali primerjati z vojnim stanjem, kar mnogi počnejo, tudi vlada. "To ni vojno stanje. Pandemija je naravno stanje okužbe z virusi, bakterijami in je naravni del človeštva in zgodovine. Res pa je, da prvič v zgodovini človeštva doživljamo to krizo skupaj. Torej gre za intersubjektivno izkušnjo, kar pomeni, da smo vsi po svetu soočeni z enako ali podobno situacijo," je pojasnil.

Starša šoloobveznih otrok so zanimale posledice pandemije za otroke, če se do jeseni ne bodo vrnili v šolo. Pri otrocih so, kot je dejal, pomembni stiki izven družinskega kroga in zdaj se bo pokazalo, kako pomembna je šola. Bolj ga skrbi, kako bodo otroci tehnološko usposobljeni, sploh tisti, ki doma nimajo računalnika ali dostopa do interneta. "Dolgoročno pa morajo otroci nujno v šolo, da ne izgubijo stika z vrstniki," je dodal Podjed.