STAznanost

Svet za znanost za ustrezno umestitev znanosti in raziskav v družbi

Ljubljana, 22. aprila - Vladni svet za znanost in tehnologijo predlaga vladi, naj zagotovi nemoteno izvajanje znanstveno-raziskovalne dejavnosti brez krčenja sredstev, predvidenih v proračunu za leti 2020 in 2021. Znanost, raziskave in inovacije bodo pomembne tudi pri ponovnem zagonu gospodarstva, zato jih je treba v družbi po mnenju sveta postaviti na ustrezno mesto.

Evropska komisija je v aktualnem načrtu za izhod iz sedanje krize postavila znanstvena dognanja in javno zdravje v središče izhodne strategije, so v sporočilu za javnost zapisali v svetu. Znanost, raziskave in inovacije bodo po navedbah sveta pomembne tudi pri ponovnem zagonu gospodarstva in umeščanju slovenskih podjetij na globalni trg, posodobitvi proizvodnih sistemov in procesov ter urejanju odnosov v družbi.

Tako bodo ustrezno usposobljeni kadri in kapacitete na javnih raziskovalnih organizacijah pomembni za zagotavljanje slovenske samooskrbe na različnih ravneh. V svetu so prepričani, da bo Slovenija uspešna le, če bo se bo vzpostavila kot družba znanja.

Svet za znanost predlaga vladi, naj zagotovi nemoteno izvajanje znanstveno-raziskovalne dejavnosti brez krčenja sredstev ter proračunsko financiranje znanosti in raziskav, ki bo primerljivo z evropskimi državami, ki v znanost vlagajo največ. Sprejme naj ustrezno zakonodajo, ki bo uredila avtonomno delovanje javnih raziskovalnih organizacij.

Prav tako vladi predlagajo, da se zavzame za čim višji proračun za znanost in raziskave v naslednjem programskem obdobju Obzorja Evropa 2021-2027 in Evropskega raziskovalnega sveta.