STAznanost
Medicina in zdravje

EIT Health s sodelovalno platformo za iskanje rešitev za krizo covida-19

Ljubljana, 22. aprila - Organizacija EIT Health, evropska mreža inovatorjev v zdravstvu, je odprla sodelovalno platformo, prek katere lahko inovatorji, znanstveniki, zdravstveni delavci in organizacije vzpostavijo medregionalna partnerstva za iskanje rešitev za krizo covida-19. V prvih dneh je bilo podanih več kot 200 predlogov.

EIT Health pod okriljem Evropskega inštituta za inovacije in tehnologijo (EIT) vključuje približno 150 partnerjev po vsej Evropi, ki pokrivajo raziskave, akademije, poslovne in zdravstvene storitve, vključno z nekaterimi največjimi bolnišnicami v Evropi. Platforma, ki je na voljo na spletni strani organizacije, omogoča tistim, ki v zdravstvenem sektorju delajo na raziskavah, povezanih s covidom-19, objavo "ponudbe" ali "vprašanja", ter jim pomaga najti partnerja v Evropi.

V prvih dneh je bilo podanih več kot 200 predlogov, kot so na primer odprtokodni ventilatorji, brezplačne naprave za biodekontaminacijo za bolnišnice in aplikacije za spremljanje širjenja virusa. Cilj platforme je neposredno od strokovnjakov ugotoviti, katere vire trenutno potrebujejo in katere lahko delijo znotraj EU, so pojasnili v organizaciji.

"Pobuda EIT Health je bila potrebna za iskanje in izmenjavo čezmejnih virov, povezanih s covidom-19. Vsi smo pripravljeni podpreti zdravstveni sistem v največji možni meri s podporo lokalnih inovatorjev, zagonskih podjetij, akademij in industrije," je dejal direktor Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, središča EIT Health v Sloveniji, Jakob Gajšek.

"Zdravstvene inovacije imajo velik potencial za premagovanje nekaterih izzivov. Znotraj naše skupnosti obstaja več izdelkov in storitev, na primer na področju telemedicine, ki bi, če bi bili na splošno sprejeti v zdravstvenih sistemih, olajšali pritisk na zdravstvene delavce," pa je navedel generalni direktor EIT Health InnoStars, dela mreže, ki se osredotoča na regije Srednje, Vzhodne in Južne EU, Balazs Fürjes.

"Tu lahko poleg Srednje in Vzhodne Evrope igrajo pomembno vlogo tudi Italija, Portugalska in Grčija. V preteklih letih je bilo dokazano, da številne najboljše inovacije prihajajo iz teh regij in so že uveljavljene na trgu. Zdaj se moramo naučiti, kako okrepiti naše zdravstvene sisteme, ki nam bodo pomagali premagati zdravstveno krizo," je dodal Fürjes.

EIT Health je nepridobitna organizacija in eno največjih evropskih javno-zasebnih partnerstev na področju zdravstvenih inovacij. Njena vloga je zgraditi ekosistem, ki omogoča razvoj zdravstvenega varstva za prihodnost. EIT Health nadgrajuje veščine zdravstvenih strokovnjakov po vsej Evropi, vlaga v talente in olajšuje trženje inovativnih zdravstvenih izdelkov ter rešitev v EU. Je ena največjih javno financiranih zdravstvenih pobud, podpira pa jo EIT, organ EU.