STAznanost

V Italiji novi koronavirus izolirali tudi v solzah bolnice

Rim, 22. aprila - Italijanski znanstveniki so novi koronavirus z medicinsko oznako sars-cov-2 izolirali tudi v solzah ene od bolnic s koronavirusno boleznijo 19, ki jo ta virus povzroča. Na podlagi tega znanstveniki rimske bolnišnice Spallanzani menijo, da se virus lahko množi tudi v očesni veznici in ne samo v dihalnem sistemu.

Oči tako niso lahko samo vstopna točka za virus, ampak tudi "potencialni vir okužbe", je dejala ena od raziskovalk Concetta Castilletti, ki je ob tem opozorila na potrebo po ustreznih zaščitnih ukrepih ob očesnih pregledih, ki so doslej veljali za relativno varne, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

V raziskavi so tudi odkrili, da je lahko bris očesa na okužbo z novim koronavirusom pozitiven, medtem ko je bil bris dihalnega sistema že negativen. Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, kako dolgo je virus lahko prisoten v solzah in so tako solze kužne, so ob tem opozorili v Rimu.

"To je odkritje, ki ima lahko pomembne posledice tudi na javno zdravje," še menijo italijanski znanstveniki, ki so svoje ugotovite že posredovali Svetovni organizaciji za zdravje (WHO).

Bris očesa so italijanski bolnici s covidom-19 odvzeli tri dni po sprejemu v bolnišnico, kamor so jo sprejeli konec januarja.

V Italiji so doslej okužbo z novim koronavirusom potrdil pri 183.957 ljudeh, umrlo je 24.648 ljudi, kažejo podatki univerze Johnsa Hopkinsa.