STAznanost

V Italiji naj bi poleti začeli testirati cepivo proti covidu-19 na ljudeh

Rim, 23. aprila - V Italiji bodo poleti predvidoma začeli testirati cepivo proti covidu-19 na ljudeh, so danes sporočili iz evropskega konzorcija pod vodstvom italijanskega farmacevtskega koncerna Reithera. Največji izziv trenutno vidijo v množični proizvodnji cepiva. V Lombardiji so danes zagnali raziskavo o razširjenosti novega koronavirusa.

Moči so z italijanskim farmacevtskim koncernom združila še nemško podjetja Leukocare in belgijsko Univercells, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

"Proizvodnjo cepiva v večjih količinah bomo začeli po testiranju," je pisalo v sporočilu za javnost. Cepivo, ki so ga razvili, naj bi spodbudilo telo k proizvodnji protiteles in aktivacijo imunskih celic.

V najbolj prizadeti italijanski deželi Lombardiji so napovedali raziskavo, v okviru katere bodo preverjali imunost populacije na novi koronavirus. Rezultati bodo oblastem pomagali pri odločitvah glede sproščanja ukrepov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V severni deželi je koronavirusni bolezni 19 podleglo skoraj 13.000 ljudi. Zdravstvene oblasti pa so napovedale, da bodo dnevno izvedli 20.000 testov, s katerimi bodo preverjale prisotnost protiteles. Med prvimi bodo testirali prebivalce najhuje prizadetih provinc, zdravstvene delavce, osebe v karanteni, ki kažejo simptome covida-19, in tiste, ki so bili z njimi v stiku ter druge z blažjimi simptomi.

Oblasti načrtujejo, da bodo razširili testiranje na druge po 29. aprilu.

Teste za preverjanje prisotnosti protiteles v krvi je izdelalo italijansko biotehnološko podjetje Diasorin. Takšni testi naj bi dokazali, da je bila oseba v stiku z virusom, to pa nakazuje na neko raven imunosti.

Kljub zagotovljeni prisotnosti protiteles imunost na virus še ni v zadostni meri raziskana oz. primanjkuje podatkov. To pomeni, da oseba, čeprav ima protitelesa, ni nujno imuna na novo bolezen. Da je oseba zaščitena, so znanstveniki osnovali glede na izkušnje, ki so jih imeli s preteklimi oblikami koronavirusov.

Strokovnjaki verjamejo, da mora biti najmanj 60 do 70 odstotkov populacije imune na virus za njegovo postopno izkoreninjenje.

Nedavne študije novega koronavirusa pa namigujejo, da je t. i. čredno imunost težje doseči, kot so sprva mislili. Na eni od francoskih srednjih šol, kjer so zabeležili enega prvih izbruhov, so znanstveniki ugotovili, da je imelo protitelesa v sebi le 26 odstotkov učencev, učiteljev in svojcev. Zaenkrat tudi ni jasno, koliko časa ostane človek imun.