STAznanost
Naravoslovje in tehnika

O učinkovitosti vitamina D pri okužbi s koronavirusom bo treba narediti več kliničnih študij

Ljubljana, 23. aprila - Na ljubljanski farmacevtski fakulteti glede na najnovejše izsledke o protivirusnem delovanju vitamina D menijo, da je njegovo dodajanje v količini do 0,15 mikrograma na dan varno. O učinkovitosti vitamina D pri okužbi z novim koronavirusom bo pa treba narediti več kliničnih študij, so poudarili.

V borbi proti virusni bolezni covid-19 raziskovalci preučujejo različne pristope. Tako na osnovi dosedanjih izkušenj v primeru gripe, ki je prav tako virusnega izvora, poteka nekaj kliničnih preizkušanj z namenom ugotoviti, ali večji odmerki vitamina D zmanjšajo resnost simptomov okužbe z novim koronavirusom, so pojasnili na fakulteti.

Ta preizkušanja predpostavljajo, da lahko pomanjkanje vitamina D vpliva na poslabšanje akutnega respiratornega vnetnega sindroma, ki je značilen za drugo fazo poteka covida-19. "Zanimiva je nedavna opazovalna študija, kjer so primerjali povprečno koncentracijo vitamina D v krvi ljudi z resnostjo poteka covida-19.

Primerjali so podatke iz 20 evropskih držav. Ugotovili so, da se nižje vrednosti vitamina D pokrivajo z večjim številom okuženih in več smrtnih primerov v Španiji, Italiji in Švici. V teh državah je bila povprečna vrednost vitamina D v populaciji najmanjša, so zapisali.

Kljub dejstvu, da vitamin D pozitivno deluje na imunski sistem, pa so na farmacevtski fakulteti poudarili, da obstajajo tudi raziskave, ki ne potrjujejo vpliva večjih količin vitamina D na lajšanje poteka okužb z virusi.