STAznanost

Poročilo: Zdravilo remdesivir neučinkovito pri novem koronavirusu

Washington, 23. aprila - Protivirusno zdravilo remdesivir se je pri prvem naključnem testiranju izkazalo kot neučinkovito za zdravljenje okužb z novim koronavirusom, izhaja iz poročila, ki ga je po poročanju časnika Financial Times pomotoma objavila Svetovna zdravstvena organizacija. Proizvajalec cepiva je poudaril, da gre za nepopolno študijo brez znanstvenih rezultatov.

Študija je bila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa izvedena na Kitajskem na 237 bolnikih, pri čemer jih je zdravilo prejelo 158. Njihovega stanja po navedbah študije ni izboljšalo.

Ameriško podjetje Gilead Sciences, ki proizvaja to zdravilo, je za Financial Times navedlo, da gre za nepopolno študijo, ki so jo zaključili predčasno. Njenih rezultatov zato ne bi smeli obravnavati kot znanstvenih, so poudarili v podjetju. Dodali so, da podatki še vedno kažejo na potencialne pozitivne učinke ob zgodnjem zdravljenju.

Delnice podjetja so po objavi poročila kljub temu precej padle.

V ZDA sicer potekajo dodatne raziskave zdravila, prvi rezultati pa naj bi bili znani v nekaj tednih.

Zdravilo remdesivir je bilo eno prvih, ki se je začelo poskusno uporabljati za zdravljenje okužbe z novim koronavirusom. Nekaj bolnikov so z remdesivirjem že zdravili tudi v Sloveniji. Je prvo protivirusno zdravilo, za katerega je Evropska agencija za zdravila po izjemno hitrem postopku podala priporočila za uporabo v okviru programov sočutne uporabe, a le za najtežje bolnike.