STAznanost

Začenja se prvi panevropski hackathon z naslovom #EUvsVirus

Ljubljana/Bruselj, 24. aprila - Evropska komisarka za inovacije Marija Gabriel bo popoldne odprla prvi panevropski hackathon #EUvsVirus. Do nedelje bo več kot 17.000 prijavljenih razvijalo inovativne rešitve za različne izzive, ki jih je razkrila pandemija novega koronavirusa.

Dogodek, ki ga vodi Evropski svet za inovacije v tesnem sodelovanju z državami članicami, bo povezal civilno družbo, inovatorje, partnerje in vlagatelje iz vse Evrope pri razvoju inovativnih rešitev za boj proti virusu.

"V težkih časih znamo združiti moči, in tako bomo tudi premagali ta virus. Zahvaljujem se vsem, ki so svoj prosti čas, neizmerno energijo in znanje namenili temu cilju," je v četrtek dejala evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade.

Na spletnem portalu so do danes zbrali več kot 17.000 prijav iz držav članic in širše, med njimi je iz Slovenije prispelo okoli 220 prijav. Slovenija je po število prijav na število prebivalcev na tretjem mestu.

Izvedbeni partnerji za Slovenijo so Tehnološki park Ljubljana, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ministrstvo za javno upravo ter partnerji slovenskega podjetniškega ekosistema. Kot organizacijska skupina hackathona so določili ključne izzive, ki so zdravje in življenje, neprekinjeno poslovanje, družbena in politična kohezivnost, delo in učenje na daljavo, digitalne finance ter drugo.

Med ocenjevalci bo tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik. "Upam, da bom dobil čim več idej tudi za delo za ministrstva za javno upravo in delo vlade," je dejal danes na novinarski konferenci vlade.

Na Hackathon so se lahko prijavili posamezniki ali skupine, ki so se odločili nasloviti enega od naštetih izzivov, k sodelovanju pa so povabili tudi zainteresirane visokošolske institucije, gospodarstvo, civilnodružbene organizacije, javne institucije ter mala in srednje velika podjetja, ki bi želeli kot partnerji na različne načine sodelovati in podpreti izvedbo hackathona.

Slovenska organizacijska ekipa je še posebej ponosna in vesela, da se je pri iskanju rešitev za covid-19 pridružila tudi ekipa globalno priznanega podjetja Cosylab iz naše tehnološke skupnosti. Gre za ekipo vrhunskih strokovnjakov različnih profilov z dragocenimi dolgoletnimi izkušnjami.

Izbrane rešitve bodo vključene v posebno platformo, ki jo bodo zagnali v ponedeljek. Nudila bo povezave med končnimi uporabniki, kot so bolnišnice, in omogočala dostop do vlagateljev in drugih možnosti financiranja v Evropski uniji.