STAznanost

ZN z globalno pobudo za pospešitev razvoja cepiva proti covidu-19

Bruselj/Ženeva, 24. aprila - Združeni narodi so danes združili moči s svetovnimi voditelji in zasebnim sektorjem ter preko videokonference začeli globalno pobudo, s katero bi pospešili razvoj cepiva in zdravljenja proti covidu-19 ter zagotovili enak dostop do njih za vse.

"To je prelomno sodelovanje za pospešitev razvoja, proizvodnje in pravične distribucije cepiv, diagnostike in terapevtike za covid-19," je na videokonferenci dejal generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. "Zavezani smo temu, da vsem ljudem zagotovimo dostop do vseh orodij za zmago v boju proti covidu-19," je dodal po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Gostitelji dogodka so bili francoski predsednik Emmanuel Macron, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in Melinda Gates iz Sklada Billa in Melinde Gates. Na njem je bil govornik generalni sekretar ZN Antonio Guterres, sodelovali pa so tudi svetovni voditelji, kot sta nemška kanclerka Angela Merkel in južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa.

Niso pa sodelovali predstavniki Kitajske, kjer se je novi koronavirus konec lanskega leta prvič pojavil, ter ZDA, ki so s skoraj 50.000 mrtvimi in skoraj 900.000 okuženimi trenutno najhuje prizadete v pandemiji covida-19.

Po svetu je pandemija covida-19 doslej zahtevala več kot 190.000 življenj, potrdili so več kot 2,7 milijona okužb z novim koronavirusom.

"Soočamo se z globalnim sovražnikom, ki ga ne moremo primerjati z drugimi," je poudaril Guterres. Dodal je, da bodo za to, da svet osvobodimo covida-19, nujna največja prizadevanja na področju javnega zdravja v zgodovini.

Izpostavil je, da je nujno zagotoviti, da bodo vsi testi za ugotavljanje prisotnosti novega virusa, vsa zdravila proti njemu in vsa cepiva za preprečevanje covida-19 na voljo vsem, ki jih bodo potrebovali. "Nihče od nas ne bo varen, dokler ne bomo vsi varni," je poudaril. Ponovil je še, da covid-19 ne pozna meja. "Kjerkoli je, je covid-19 grožnja ljudem po vsem svetu," je še opozoril.

Von der Leynova je izpostavila, da je EU v središču globalnega odziva na pandemijo. Na Twitterju je še sporočila, da je za 4. maj predvidena globalna donatorska konferenca, ta dan pa naj bi naznanili tudi naslednje mejnike v boju proti covidu-19.

Govorka Evropske komisije Natasha Bertaud je tvitnila, da naj bi na donatorski konferenci zbrali 7,5 milijarde evrov za razvoj in proizvodnjo testov, zdravil in cepiv proti covidu-19, ki bodo na voljo po vsem svetu po dostopnih cenah.

"Ta virus bomo premagali le, če bomo združili moči," pa je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa poudarila Merklova.