STAznanost

Vlada za v. d. direktorja ARRS imenovala Blaža Zmazka z mariborske univerze

Ljubljana, 24. aprila - Vlada je na današnji dopisni seji imenovala Blaža Zmazka za v. d. direktorja Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS). Imenovan je s 30. aprilom za največ šest mesecev, in sicer do imenovanja direktorja ARRS.

Imenovanje rednega profesorja mariborske fakultete za matematiko in naravoslovje Zmazka za v. d. direktorja ARRS je vladi predlagal upravni odbor ARRS.

Dosedanjemu direktorju ARRS Jozsefu Györkösu se je petletni mandat iztekel 29. oktobra, od takrat pa jo vodi kot vršilec dolžnosti direktorja, pri čemer mu mandat izteče 29. aprila.

Györkösa je upravni odbor na podlagi razpisa konec januarja sicer izbral kot najbolj strokovno usposobljenega kandidata za zasedbo delovnega mesta direktorja agencije in ga predlagal vladi v imenovanje za nov mandat. A je Györkös za STA pojasnil, da ga vlada na seji minuli četrtek ni potrdila za vodenje agencije. Tako se bo po 29. aprilu vrnil na mariborsko univerzo, kjer bo, kot je pojasnil, predaval na področju informatike.

Proti njegovemu imenovanju so bili tudi v Visokošolskem sindikatu Slovenije (VSS) in Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz), ki sta v skupni izjavi tako prejšnjo kot aktualno vlado pozvala, naj Györkösa ne potrdi za direktorja agencije.

Györkösu v bran pa so stopili v upravnem odboru in znanstvenem svetu ARRS.