STAznanost

Do območij tveganja za okužbo z novim koronavirusom z analizo odpadnih voda

Zürich, 1. maja - Območja tveganja za okužbo z novim koronavirusom bi bilo po ugotovitvah švicarskih raziskovalcev mogoče določiti tudi z analizo koncentracije virusa v odpadni vodi. Takšen sistem bi lahko pomenil možnost vzpostavitve sistema zgodnjega opozarjanja na morebiten izbruh okužbe.

Če bo sistem deloval, bi lahko zdravstvene oblasti na podlagi vzorcev iz kanalizacijskega omrežja še hitreje kot s testiranji določile območja tveganja za okužbo. "Odpadne vode ne lažejo, pač pa v nekaj urah pokažejo, kaj ljudje izločijo," je povedal vodja strokovne skupine Christoph Ort s švicarskega zveznega inštituta za vodno znanost in tehnologijo.

Preden bi takšna metoda lahko pokazala zanesljive zaključke o koncentraciji virusa, jo bo treba še nadgraditi, so pojasnili znanstveniki z zveznih tehnoloških inštitutov v Zürichu in Lozani. So pa dosedanji rezultati po pisanju agencije Reuters spodbudni.

Doslej so analizirali vzorce odpadne vode v Lozani, Zürichu in Luganu, v vseh vzorcih pa je raziskovalcem uspelo odkriti novi koronavirus, ne glede na število potrjenih okužb. Zlasti v novejših vzorcih je bila njihova koncentracija dovolj visoka, da bi jo bilo mogoče analizirati.

Avstralski raziskovalci so medtem sporočili, da nameravajo po uspešnem poskusnem projektu v nekaj tednih uvesti obsežno testiranje prisotnosti virusa v odpadnih vodah, da bi tako lažje določili tvegana območja.

Z novim koronavirusom se je po svetu okužilo že 3,19 milijona ljudi, od tega je za boleznijo covid-19, ki jo povzroča, umrlo 226.880 ljudi.