STAznanost

Ameriška Uprava za hrano in zdravila odobrila uporabo remdesivirja proti koronavirusu

Washington, 2. maja - Ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) je v petek odobrila uporabo zdravila remdesivir, ki ga proizvaja podjetje Gilead, za zdravljenje bolezni covid-19, ki jo povzroča koronavirus. FDA je izdala izredno odobritev ob priznanju, da so informacije o varnosti in učinkovitosti zdravila še nepopolne.

FDA je remdesivir odobrila v izrednem hitrem postopku, ki velja za poskusna zdravila v času kriz javnega zdravja. Običajno FDA potrebuje temeljite dokaze, da je zdravilo učinkovito in varno, do katerih pride z dolgotrajnimi in nadzorovanimi raziskavami.

Novico o odobritvi zdravila je sporočil predsednik ZDA Donald Trump v navzočnosti glavnega izvršnega direktorja Gileada Daniela O'Dayja in komisarja FDA Stephena Hahna. Ta je remdesivir označil za pomemben klinični napredek in priznal, da je bila potrditev uporabe bliskovita.

Izdana je bila na podlagi ugotovitev študije pri 1063 pacientih s hudimi simptomi covida-19. Del jih je dobil remdesivir, del pa placebo. Bolniki, ki so prejeli remdesivir, so okrevali po 11, drugi pa po 15 dneh. FDA je odobril uporabo le pri bolnikih s hudimi simptomi, pri tistih z blažjimi simptomi pa niti ni bil preizkušen.

Podjetje Gilead obljublja, da bo podaril vse svoje sedanje zaloge remdesivirja, obenem pa povečuje proizvodnjo. Distribucijo bo usklajevala zvezna vlada ZDA.