STAznanost

Letošnji april drugi najtoplejši v zgodovini meritev

Pariz, 5. maja - Letošnji april je bil drugi najtoplejši od začetka meritev leta 1979, so sporočili iz programa EU za spremljanje podnebnih sprememb Copernicus. Povprečna mesečna temperatura je bila za 0,7 stopinje Celzija višja od aprilskega povprečja v obdobju 1981-2010. Toplejši je bil le april 2016, ko je bila temperatura od povprečja višja za 0,71 stopinje.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočili iz programa, je 0,01 stopinje razlike sicer statistično nepomembno, zato je mogoče reči tudi, da si aprila 2016 in 2020 delita prvo mesto.

Letošnje aprilske temperature so bile nadpovprečne predvsem v severnem in osrednjem delu Evrazije ter v delih Grenlandije in Antarktike. Povprečje so znižale temperature v delih Severne Amerike.

V Evropi so se temperature nad povprečje najbolj opazno dvignile v zahodnih državah, predvsem Švici, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

"Povprečna temperatura za 12-mesečno obdobje do letošnjega aprila se je približala ravni 1,3 stopinje Celzija nad povprečno temperaturo predindustrijske dobe," so poudarili v programu. 1,3 stopinje Celzija nad predindustrijsko dobo pogosto predstavlja merilo za podnebne spremembe.

Pariški sporazum, sprejet na podnebni konferenci decembra 2015 v Parizu, države zavezuje k omejitvi dviga povprečne globalne temperature občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo in jih spodbuja k ukrepom za omejitev na 1,5 stopinje.

Copernicusovi podatki so nedavno pokazali tudi, da je bilo leto 2019 drugo najbolj vroče v zgodovini merjenja, v Evropi pa kar najbolj vroče. Najbolj vroče doslej je bilo tudi celotno minulo desetletje.