STAznanost

Slovenska satelita v vesolje predvidoma v prvi polovici junija

Maribor, 6. maja - Slovenska satelita Trisat in Nemo HD bosta v vesolje predvidoma poletela med 8. in 15. junijem, je danes za STA povedal vodja projekta Trisat Iztok Kramberger z mariborske fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Izstrelitev so že večkrat preložili, nazadnje zaradi pandemije novega koronavirusa.

Kramberger je pojasnil, da so jim iz evropskega vesoljskega podjetja Arianespace, ki bo izvedlo izstrelitev, sporočili, da so s pristojnim francoskim ministrstvom dosegli dogovor o ponovnem zagonu izstrelišča v Francoski Gvajani. Med 8. in 15. junijem bo tako lahko raketa Vega z okoli 50 malimi sateliti, tudi slovenskima Trisatom in Nemom HD, poletela v vesolje.

Raketo bi morali izstreliti že 23. marca, a so izstrelitev zaradi pandemije novega koronavirusa dober teden pred tem preložili za nedoločen čas.

To ni bila prva preložitev, saj bi morala satelita po prvotnih načrtih v vesolje poleteti že 9. septembra lani. Pred tem je namreč podjetju Arianespace julija lani spodletela izstrelitev nosilne rakete Vega.

Nemo HD je mikrosatelit visoke ločljivosti z maso 65 kilogramov, ki bo omogočal zajem multispektralnih podob zemeljske površine ter snemanje videa HD.

Nanosatelit Trisat pa je težak zgolj okoli pet kilogramov in bo imel sposobnost opazovanja Zemlje na podlagi multispektralnega zajemanja slik v kratkovalovnem infrardečem spektru. Njegov glavni cilj je testiranje robustnosti nove vesoljske elektronike.