STAznanost

V Španiji pilotno z UV žarki nad koronavirus

Valencia, 7. maja - Španska vojska je začela pilotno študijo, v kateri razkužujejo prostore in površine s pomočjo preoblikovanega robota, ki ima nameščene žarnice z ultravijolično svetlobo. UV žarke sicer v razkuževalne namene testno uporabljajo že v več državah, tudi Slovenci so razvili posebno napravo, ki s pomočjo te svetlobe razkužuje bankovce.

Španska vojska je na robota, ki je sicer namenjen za deaktivacijo eksplozivnih naprav, namestila posebne žarnice z ultravijolično svetlobo. Učinkovitost predelanega robota so najprej testirali v univerzitetni kliniki v Valencii, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cilj projekta Atila, kot so ga poimenovali, je, da uniči virus na površinah javnih stavb. Velja za še eno metodo omejevanja širjenja okužbe. Mikroorganizme, kot so virusi in bakterije, lahko UV žarki v sekundi ubijejo brez uporabe kemikalij. Španska vojska je doslej sicer bolj ogrožena območja, kot so domovi za ostarele, razkuževala z navadnimi razkuževalnimi sredstvi.

Prednost UV žarkov so prepoznali tudi v drugih državah. V Nemčiji na ta način na primer v eni od nakupovalnih pasaž v Hamburgu že od aprila redno razkužujejo površine in tekoče stopice. Tudi v Singapurju si pomagajo z roboti, ki imajo nameščene žarnice za UV žarke.

V Sloveniji pa so med drugim razvili napravo, ki z ultravijolično svetlobo razkuži do 100 bankovcev na minuto. Za uporabo naprave se dogovarjajo z nekaj slovenskimi bankami.