STAznanost

Pandemija ima negativen vpliv tudi na opazovanje vremena

Ženeva, 7. maja - Svetovna meteorološka organizacija (WMO) je danes izrazila zaskrbljenost zaradi vpliva pandemije novega koronavirusa na opazovalne sisteme, ki jih uporabljajo za napovedovanje vremenskih pojavov, kakršni so orkani. Zaradi zmanjšanja letalskega prometa je namreč zbiranje podatkov omejeno.

Globalni opazovalni sistem WMO sestavlja 30 meteoroloških satelitov, 200 raziskovalnih satelitov, več kot 10.000 meteoroloških postaj na kopnem, 1000 višinskih postaj, 7000 plovil in 3000 komercialnih letal, ki merijo ključne parametre v atmosferi, na kopnem in površini oceanov.

V WMO opozarjajo, da je občutno zmanjšanje letalskega prometa od začetka pandemije vplivalo na opazovalne sisteme. Število meritev, ki jih zberejo komercialna letala, se je od začetka pandemije zmanjšalo za od 75 do 80 odstotkov, na določenih območjih, kot so tropski kraji in južna polobla, pa se je zmanjšalo celo za 90 odstotkov.

V okviru programa Amdar vsak dan zberejo več kot 800.000 visokokakovostnih podatkov o temperaturi zraka, hitrosti in smeri vetra, vlažnosti in turbulencah.

"S približevanjem sezone orkanov v Atlantiku pandemija covida-19 predstavlja dodaten izziv. Zato je nujno, da so vlade pozorne na svoje lastne zmogljivosti zgodnjega opozarjanja in opazovanja vremena," je poudaril generalni sekretar WMO Petteri Taalas.

Opazovanje vremenskih pojavov na Zemljinem površju je v razvitih državah skoraj povsem avtomatizirano, zato omejitveni ukrepi zaradi koronavirusa nanj ne vplivajo. Se pa po drugi strani v številnih državah v razvoju meteorologi še vedno zanašajo na ročne meritve, poroča francoska tiskovna agencija AFP.