STAznanost

Študija: Koronavirus se zelo dobro prenaša tudi pri govorjenju

Washington, 15. maja - Mikrokapljice, ki nastajajo pri govorjenju, lahko v zaprtem prostoru v zraku ostanejo tudi več kot deset minut, so ugotovili ameriški znanstveniki. Po njihovem mnenju se tako z njimi novi koronavirus zelo dobro prenaša.

V raziskavi, ki so jo izvedli na ameriškem Nacionalnem inštitutu za diabetes ter prebavne in ledvične bolezni, je oseba v zaprto škatlo 25 sekund glasno izgovarjala besedno zvezo "ostani zdrav". Raziskovalci so z laserjem svetili v škatlo, kar jim je omogočilo, da so videli kapljice in jih šteli, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V zraku so kapljice v povprečju ostale 12 minut, je pokazala študija, objavljena v sredo v znanstveni reviji Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Znanstveniki so ob upoštevanju znane koncentracije koronavirusa v slini ocenili, da pri vsaki minuti glasnega govorjenja lahko nastane več kot 1000 kapljic z virusom, ki v zaprtem prostoru v zraku ostanejo od osem do 14 minut.

"Ta neposredna vizualizacija kaže, kako že pri običajnem govorjenju nastajajo kapljice, ki lahko po zraku lebdijo tudi več kot deset minut in se z njimi bolezen v zaprtih prostorih zelo dobro prenaša," so sklenili.

Če bodo te ugotovitve potrdili, bi to lahko dalo znanstveno podlago za pomen nošenja zaščitnih mask, ki je obvezno ali priporočeno v številnih državah po svetu.