STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Študentska konferenca MPŠ letos prvič prek spleta

Ljubljana, 18. maja - Tradicionalna Študentska konferenca Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana (MPŠ) je letos prvič potekala prek spleta. V okviru konference so podiplomski študenti iz različnih strok svoje raziskovalno delo predstavilo v kratkih nastopih, komisijo pa so najbolj prepričali Mark Paul S. Rivarez, Mirjana Malnar, Stefan Markovič in Rok Novak, so sporočili iz MPŠ.

Ljubljana. Tradicionalna Študentska konferenca Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana (MPŠ) je letos prvič potekala prek spleta. Foto: MPŠ

Ljubljana.
Tradicionalna Študentska konferenca Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana (MPŠ) je letos prvič potekala prek spleta.
Foto: MPŠ

Moto letošnje Študentske konference Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana (MPŠ), tradicionalno združene z Dnevom mladih raziskovalcev na področju kemije, materialov, biokemije in okolja (KMBO), je bil Reševanje izzivov preteklosti za boljšo prihodnost. Konferenca bi morala po prvotnih načrtih potekati v Idriji, zaradi pandemije novega koronavirusa pa so jo organizatorji prestavili na splet.

Dogodek je povezal podiplomske študente iz različnih strok, kot so ekotehnologije, nanoznanosti in nanotehnologije, senzorske tehnologije, informacijske in komunikacijske tehnologije, biotehnologije, medicina in druge naravoslovno-tehnične vede.

Več kot štirideset podiplomskih študentov je svoje raziskovalno delo predstavilo v tri minutnih nastopih, v katerih so na zanimiv in čim bolj razumljiv način poskušali prepričati strokovno komisijo in tudi svoje akademske kolege o pomembnosti svojega raziskovalnega dela. Tudi letos so bile za vzpodbudo na koncu konference podeljene nagrade za najboljši povzetek, najboljši nastop, najboljšo vizualno predstavitev ter nagrado občinstva. Nagrade so prejeli Mark Paul S. Rivarez, Mirjana Malnar, Stefan Markovič in Rok Novak.

Neposredno povezovanje raziskovanja in podiplomskega izobraževanja za ustvarjanje znanja in spodbujanje inovativnosti se kot poslanstvo šole odraža tudi v pestrosti letošnjih prispevkov.

Dogodek hkrati obeležuje tudi Dan MPŠ, saj je 25. maja 2004 potekalo odprtje šole. Šola je bila ustanovljena kot samostojni visokošolski zavod, in sicer na pobudo Instituta Jožef Stefan ob močni podpori industrije in mednarodnega omrežja sodelujočih univerz in institutov iz Evropske unije, ZDA in Japonske ter vrste drugih držav.

Doslej je na MPŠ doktoriralo 388 in magistriralo 108 podiplomskih študentov, jeseni pa vabi k vpisu že sedemnajsto generacijo študentov.