STAznanost

Sejem akademske knjige Liber.ac letos preko spleta

Ljubljana, 18. maja - V organizaciji ljubljanske Filozofske fakultete se danes začenja spletni sejem akademske knjige Liber.ac 2020. Prvi del, ki so ga poimenovali Knjige z vrta, se nanaša na spletni knjižni sejem, ki bo potekal od danes do 24. maja. Drugi del, Po spletnih stopinjah v mesto, pa bo med 19. in 21. majem ponudi vrsto spremljevalnih dogodkov preko spleta.

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani že od leta 2010 vsak tretji teden v maju organizira sejem akademske knjige Liber.ac, ki v Foersterjevem vrtu za fakulteto tradicionalno poveže članice ljubljanske univerze ter različne akterje s področja knjižne produkcije in promocije akademske knjige.

Zaradi trenutne situacije, povezane z omejitvijo druženja, pa so se odločili, da letošnjo prireditev preselijo v virtualno okolje. Tako so pripravili Liber.ac 2020: Knjige z vrta. Po spletnih stopinjah v mesto.

Prvi del, Knjige z vrta, bo povezal založnike akademskih knjig in namesto v Foersterjevem vrtu bo knjige mogoče kupiti v spletnem vrtu. Na letošnjem sejmu knjige ponuja 37 založb.

V drugem delu, Po spletnih stopinjah v mesto, pa bo oder prav tako zamenjal splet, kjer si bo mogoče ogledati jagodni izbor spletnih spremljevalnih dogodkov. V torek ga bo ob 10.30 preko video povezave odprl dekan ljubljanske Filozofske fakultete Roman Kuhar.

Sledil bo pogovor v živo na temo Urbana ekologija, kjer bo beseda tekla o tem, kako so se živali in rastline prilagodile na življenje v urbanih okoljih, kako jim ljudje omogočamo to življenje in kakšna je naša in njihova kakovost življenja v tako nenavadnem ekosistemu, kot je mesto.

Torek bo med drugim ponudil še spletno razstavo fotografij z naslovom Čum v središču mesta - Sledi tradicije v oddaljenih uralskih kulturah. Razstava bo preko 50 fotografij, ki so jih posneli madžarski jezikoslovci, predstavila življenje uralskih ljudstev v 21. stoletju.

Sreda bo med drugim ponudila spletni delavnici Akustično okolje Ljubljane - zvočni sprehod in Senzorično okolje Ljubljane - čutni sprehod. Delavnici se bosta izvedli s pomočjo aplikacije Zoom z do desetimi udeleženci in udeleženkami. Ponudila bo tudi Recital Nine Misson in Tilna Drakslerja.

Četrtek pa bo med drugim ponudil skupini virtualni sprehod na temo Priložnosti in bremena opuščenih in funkcionalno razvrednotenih območij v Ljubljani, preko katerega se bo mogoče podrobneje seznaniti z izbranimi razvrednotenimi območji ter ugotavljali, kakšne sledi lahko v prostoru puščajo hitre spremembe človekovih dejavnosti pa tudi odsotnost celovitega razvojno-prostorskega načrtovanja.

Program bo sklenila Glasba s pariških ulic, kjer bo rojena Parižanka Florence Gacoin-Marks, docentka za francosko književnost na ljubljanski Filozofski fakulteti, predstavila in ob spremljavi zaigrala šest skladb oz. pesmi, povezanih s francosko prestolnico.