STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Pozitivni prvi rezultati testiranja cepiva proti koronavirusu v ZDA

Washington, 18. maja - Ameriško biotehnološko podjetje Moderna danes poroča o pozitivnih vmesnih rezultatih prve faze kliničnega testiranja njihovega cepiva proti novemu koronavirusu. Pri sodelujočih so namreč zaznali imunski odziv.

Cepivo mRNA-1273 je glede na prve rezultate pri osmih ljudeh, ki so ga prejeli, proizvedlo enako močan imunski odziv, kot ga je opaziti pri ljudeh, ki okrevajo po okužbi z novim koronavirusom.

Gre za vmesne rezultate prve faze testiranja, po kateri podjetje še ugotavlja, da se je cepivo v splošnem izkazalo za varno, sodelujoči v testiranju pa so ga dobro prenašali.

V testiranju je sodelovalo vsega skupaj 45 ljudi. Razdeljeni so bili v tri skupine po 15 ljudi, izmed katerih je vsaka prejela drugačen odmerek cepiva. Končni rezultati prve faze še niso znani.

Po navedbah Moderne se bo kmalu začela druga faza testiranja, ki bo vključevala večje število ljudi. Začetek tretje faze, ki je tudi zadnja in najpomembnejša pri potrjevanju učinkovitosti cepiva, pa načrtujejo julija.

Nad testiranjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bdi ameriški Nacionalni inštitut za zdravje (NIH), ameriška vlada pa je v razvoj kandidatnega cepiva podjetja Moderna vložila skoraj pol milijarde ameriških dolarjev.

Kot je danes še sporočilo podjetje, so ločeni testi na miših pokazali, da cepivo tudi preprečuje razmnoževanje virusa v pljučih.