STAznanost

Na mednarodni konferenci ob svetovnem dnevu čebel izpostavili pomen angažiranosti za čebele

Ljubljana, 20. maja - Za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev je ključna čim večja angažiranost vseh, so poudarili sodelujoči na virtualni mednarodni konferenci z naslovom Angažiraj se za čebele, osrednjem dogodku ob današnjem svetovnem dnevu čebel. Slovenijo je zastopala ministrica za kmetijstvo Aleksandra Pivec, ki se je pridružila pozivom k zaščiti opraševalcev.

Na konferenci, ki jo je pripravila Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) skupaj z mednarodno čebelarsko organizacijo Apimondia in Kitajsko akademijo za kmetijske vede ob podpori ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, so k dejanjem za zaščito opraševalcev pozvali vse države, organizacije, raziskovalne in izobraževalne institucije, civilne družbe, zasebni sektor, kmete, čebelarje ter vse posameznike, so sporočili z ministrstva.

Generalni direktor FAO Qu Dongyu je poudaril, da brez čebel ne bi bilo našega planeta, kot ga poznamo. Izpostavil je pomen čebel in čebelarjev ne samo za prehrano, kmetijstvo in okolje, temveč med drugim tudi za medicino in trajnostni razvoj.

Ministrica Pivčeva je v govoru poudarila, da je tema letošnje obeležitve - to je prav angažiranje za čebele - izredno pomembna, saj nas spodbuja in nagovarja, da preidemo od besed k dejanjem. "Vsak od nas lahko veliko prispeva že z manjšo spremembo vsakdanjih navad," je poudarila.

Čebele in ostali opraševalci po njenih besedah predstavljajo neprecenljivo vrednost za človeštvo, saj so med drugim izrednega pomena za uspešno in trajnostno kmetijsko proizvodnjo. Od opraševanja je odvisnih več kot 80 odstotkov glavnih poljščin, ki se gojijo za prehrano ljudi v Evropi, oziroma več kot 70 odstotkov na svetovni ravni, je dodala.

"V Sloveniji se pomena čebel in čebelarstva dobro zavedamo. Čebelarstvo je del naše bogate zgodovine in kulturne dediščine, kranjska čebela pa eden od nacionalnih simbolov, na katere smo zelo ponosni, kar se zrcali v skrbi za celostno podporo slovenskemu čebelarstvu," je še izpostavila.

Ob svetovnem dnevu čebel, ki so ga Združeni narodi na pobudo Slovenije razglasili leta 2017, bo na sedežu Čebelarske zveze Slovenije (ČZS) na Brdu pri Lukovici popoldne tudi slavnostna seja upravnega odbora, nadzornega odbora, vodstva in zaposlenih na zvezi. Zbrane bodo med drugim nagovorili predsednik ČZS Boštjan Noč, Pivčeva, vodja projekta razglasitve svetovnega dneva čebel Dejan Židan ter podpredsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondie Peter Kozmus.