STAznanost

Projektu iz programa Obzorje 2020 dovoljenje za trženje hitrega testiranja na covid-19

Bruselj, 20. maja - Eden od 18 projektov, ki so bili pred kratkim izbrani za dodelitev sredstev v višini 48,2 milijona evrov iz programa Obzorje 2020 za razvoj diagnostike, zdravljenja, cepiva in drugih ukrepov v boju proti pandemiji koronavirusa, je obrodil sadove. Raziskovalci projekta HG nCoV19 so namreč dobili dovoljenje za trženje hitrega testa na covid-19.

Projekt združuje javna in zasebna podjetja iz Irske, Italije, Velike Britanije in Kitajske ter prinaša nov prenosni diagnostični sistem za odkrivanje virusnih okužb, ki daje zanesljive rezultate že v 30 minutah, so sporočili iz Evropske komisije. Za projekt je EU prispevala 931.604 evrov.

Komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel je ocenila, da gre za lep primer, kako delujejo raziskave v EU. Izrazila je zadovoljstvo, da so bili raziskovalci kos izzivu ter so ta diagnostični sistem razvili tako hitro, s čimer so izpolnili enega od ciljev kriznega ukrepanja.

Evropska komisija je izpostavila, da so vodilna sila pri podpori raziskavam in inovacijam ter koordinira evropska in svetovna prizadevanja vse od začetka pandemije.

V začetku maja se je v okviru globalnega odziva na koronavirus zavezala nameniti 1,4 milijarde evrov, od tega eno milijardo iz programa Obzorje 2020, ki ga unija namenja raziskavam in inovacijam ter je usmerjen v razvoj cepiv, novih oblik zdravljenja ter diagnosticiranja za preprečevanje širjenja koronavirusa.

Od letošnjega januarja so iz programa Obzorje 2020 za boj proti pandemiji namenili že 474 milijonov evrov.