STAznanost

Kmalu prvi celostni učbenik za odnose z javnostmi v slovenskem jeziku

Ljubljana, 21. maja - Slovensko društvo za odnose z javnostmi letos praznuje 30 let obstoja, obletnico pa bodo zaznamovali tudi z izdajo prvega celostnega učbenika za odnose z javnostmi v slovenskem jeziku. Gre za prevod monografije Odnosi s javnošču Ane Tkalac Verčič z zagrebške univerze. Knjiga bo v sozaložništvu fakultete za družbene vede izšla junija.

Kot so sporočili iz društva, avtorica Ana Tkalac Verčič, ki je tudi predsednica Hrvaškega društva za odnose z javnostmi, v knjigi podrobno predstavi teoretske pojme in koncepte odnosov z javnostmi, ob njih pa spoznava s ključnimi teoretskimi in praktičnimi poudarki na najbolj tipičnih področjih komunikatorske prakse - v odnosih z mediji, z internimi javnostmi, s potrošniki, lokalnimi skupnostmi, komuniciranje v kriznih situacijah, na spletu itd.

Praktični del knjige je v celoti lokaliziran. V njem so nazorno predstavljeni uspešni primeri iz organizacijske prakse z različnih področij dela ter pogovori z uveljavljenimi slovenskimi strokovnjaki za odnose z javnostmi, kar celostno ponazarja razvoj, zahteve in posebnosti slovenske prakse, so zapisali.

Za prevod, posodobitev izvirnega besedila in dopolnitev s primeri iz slovenske prakse sta poskrbela Nada Serajnik Sraka in Pedja Ašanin Gole, strokovni pregled pa je opravil Dejan Verčič.

Monografija, ki bo izšla v drugi polovici junija, je odlična podlaga za visokošolski študij odnosov z javnostmi, obenem pa zaradi praktičnih primerov in nasvetov tudi nepogrešljiv vodnik za praktike odnosov z javnostmi, poudarjajo v društvu.