STAznanost
Medicina in zdravje

Mineva 10 let od prve robotske operacije v celjski bolnišnici

Celje, 25. maja - V začetku tega meseca je minilo deset let od prve robotsko asistirane urološke operacije, in sicer odstranitve rakave prostate v celjski bolnišnici in Sloveniji. Od takrat so naredili 2299 uroloških robotskih operacij, nabor pa z operacij prostate razširili še na operacije na ledvicah, sečevodih, mehurju in nadledvični žlezi.

Kot so danes sporočili iz celjske bolnišnice, so robotsko asistirano kirurgijo v zadnjih petih letih postopno uvajali tudi na področje abdominalne kirurgije, kjer so doslej opravili 71 posegov na debelem črevesu in danki.

Dolga leta so robotsko asistirano kirurgijo v Sloveniji izvajali le v Celju in skoraj dve tretjini robotsko asistiranih operativnih posegov opravili pri bolnikih iz drugih zdravstvenih regij, navajajo v celjski bolnišnici.

V desetletnem obdobju je bolnišnica vložila veliko lastnih sredstev v zagotovitev materialne opreme, potrebnega vzdrževanja, zagotovitev izobraževanja kadrov različnih profilov ter učinkovite organizacije in logistike, prilagojene robotski kirurgiji.

Za področje urologije imajo usposobljene tri samostojne operaterje, eden pa je usposobljen za operacije na področju abdominalne kirurgije. Poleg njih je za delo z robotskim sistemom usposobljenih tudi šest asistentov, več ekip inštrumentark in anestezije, ki je za področje robotsko asistiranih operacij specifična, ter ekipo na patologiji.

Z robotskim sistemom namreč povečini operirajo bolnike z rakavim obolenjem. Ker prvi robotski sistem zaradi odločitve proizvajalca ni imel več možnosti nadaljnjega vzdrževanja, so leta 2018 nabavili nov robotski sistem.

"Ko smo v celjski bolnišnici pred 10 leti v svoje delo uvedli robotsko asistirano kirurgijo, smo s tem razburili kar nekaj duhov. Zaradi prepričanja, da lahko novo tehnologijo in drage tehnološke rešitve v dejavnost prva uvajata le klinična centra v Ljubljani in Mariboru, smo si dolga leta morali prizadevati za to, da nam je uvedbo nove in dražje tehnologije, skozi ceno opravljene storitve, priznala tudi zavarovalnica. Sprva le za radikalne odstranitve prostate, po devetih letih obstoja tehnologije v Sloveniji, pa tudi za ostale operacije na področju urologije in abdominalne kirurgije," so še navedli v bolnišnici.