STAznanost

Teden Kemijskega inštituta tokrat v živo preko spleta

Ljubljana, 1. junija - Kemijski inštitut danes začenja svoj teden. Zaradi epidemije covida-19 bodo vsi dogodki potekali preko spleta s prenosom v živo. Vrstila se bodo predavanja priznanih strokovnjakov, gostili bodo dve okrogli mizi, odprli bodo tudi kiparsko razstavo. Slovesnosti s podelitvijo Preglovih nagrad za izjemne raziskovalne dosežke tokrat ne bo.

Osrednjo slovesnost s podelitvijo prestižnih Preglovih nagrad za izjemne raziskovalne dosežke so namreč zaradi epidemije odpovedali, izvedli jo bodo, ko bo to mogoče.

V okviru tedna bodo gostili nekdanjega evropskega komisarja za okolje Janeza Potočnika, ki bo v luči podnebnih sprememb spregovoril o pomenu upravljanja z naravnimi viri. Predstavil bo ambiciozen cilj, ki si ga je zastavila nova Evropska komisija glede nevtralne Evrope do leta 2050.

Gostili bodo tudi lanskoletni dobitnici Preglove nagrade za izjemne raziskovalne dosežke. Marjetka Podobnik bo spregovorila o bioloških molekulah pri visoki povečavi. Matej Praprotnik pa bo podal predavanje o simulaciji molekularnih sistemov z odprtimi mejami.

V okviru Foruma40 bo potekalo predavanje raziskovalca Mateja Huša o večnivojskem modeliranju v katalizi.

O vlogi znanosti in inovacij pri prilagajanju na podnebne spremembe ter o položaju tujih znanstvenikov v slovenskem akademskem in znanstvenem okolju bodo v tednu razpravljali na dveh omizjih. Na prvi z naslovom Vloga znanosti in inovacij pri prilagajanju na podnebne spremembe, ki ga pripravljajo v sodelovanju z gibanjem Mladi za podnebno pravičnost, bo tema podnebna kriza, ki predstavlja človeštvu največjo eksistencialno grožnjo v sodobnem svetu.

Na četrtkovi okrogli mizi, ki jo pripravljajo v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji, bodo razpravljali o položaju tujih znanstvenikov v slovenskem raziskovalnem okolju.

V sredo ob jutranji kavi bo raziskovalec Jure Zupan udeležence popeljali v svet umetne inteligence.

Namesto tedna odprtih vrat pa vse zainteresirane vabijo na spletne oglede inštituta. V okviru teh bodo dobili vpogled v njihova raziskovalna področja, z raziskovalci bodo lahko tudi poklepetali.

V tednu Kemijskega inštituta bodo odprli tudi razstava kipov akademskega umetnika Darka Golje, ki sodi med vidnejše sodobne slovenske kiparje.