STAznanost
Humanistika in družboslovje

Arheologi najverjetneje našli prvo londonsko gledališče

London, 11. junija - Med stanovanjsko prenovo v londonskem predelu Whitechapel so arheologi najverjetneje našli londonsko gledališko hišo Red Lion (Rdeči lev). To naj bi bilo prvo namensko zgrajeno gledališče, zgrajeno v času kraljice Elizabete I., a njegova natančna lokacija že vrsto let buri duhove, piše britanski BBC.

Arheologi so že lani odkrili pravokotno leseno strukturo, zgrajeno iz 144 preživelih tramov in obdano z luknjami za stebre. Predvidevajo, da so bili ti namenjeni odru ali sediščem. Med izkopavanjem so našli še lesene strukture, artefakte in druge zgradbe.

Vodilni arheolog Stephen White je dejal, da so po skoraj 500 letih mogoče našli ostanke gledališča Red Lion, ki je predstavljalo začetek gledališke umetnosti v času kraljice Elizabete I.

O gledališču Red Lion ni veliko znanega. Zgradil naj bi ga John Brayne okoli leta 1567, gledališče pa omenjata dve tožbi, ki opisujeta zunanji oder in sedišča.

Najdišče meri 12,3 metre v dolžino in 9,3 metre v širino ter je zelo blizu dimenzijam, omenjenih v tožbah. Našli so tudi zgradbe iz 15. in 16. stoletja, ki menijo, da so bile del pripadajočega gostišča. Med najdbami so bili namreč kozarci, steklenice in vrčki.

Brayne je skupaj z Jamesom Burbageom kasneje zgradil The Theatre v predelu Shoreditch, ki je bil prvi stalni dom za igralske družine, na njegovem odru pa so bile v 90. letih 16. stoletja uprizorjene tudi predstave Williama Shakespeara. Red Lion naj bi bil prototip za to gledališče, piše The Guardian.