STAznanost
Humanistika in družboslovje

Arheologi našli najstarejšo umetnino v vzhodni Aziji

Peking, 12. junija - Arheologi so v kitajskem mestu Lingjing našli ptico, izrezljano iz kosti. Njeno starost ocenjujejo na 13.500 let, s čimer se uvršča v starejšo kameno dobo in velja za najstarejšo doslej odkrito umetnino v tem delu sveta, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Najdba po mnenju arheologa Li Zhanyanga z univerze Shangdong potrjuje, da je imelo to območje torej že 8500 let prej, kot so domnevali doslej, tradicijo pri izdelavi živalskih skulptur. Zhang je v strokovni reviji Plos one zapisal, da gre za najstarejšo doslej znano umetnino na Kitajskem.

Najstarejše tovrstne najdbe še vedno izvirajo iz Evrope, kjer se nekatere skulpture ocenjuje tudi na starost 40.000 in več let. A tudi ptica iz Lingjinga je pomemben mozaik pri razvoju kulture in umetnosti v človeški zgodovini.

"Figurica se tehnično in stilistično razlikuje od najdb v Evropi in Sibiriji. Za Kitajsko je to lahko manjkajoči člen, ki zdaj umetnost v tem delu povezuje s staro kameno dobo," so še zapisali v članku.

Pri preučevanju skulpture so sodelovali tudi strokovnjaki iz francoskega Bordeauxa in Bergna na Norveškem ter raziskovalci izraelskega inštituta Weizmann.