STAznanost

Kitajska izvedla raziskavo o javnih straniščih in nevarnostjo okužbe z novim koronavirusom

Peking/Seattle, 17. junija - Kitajski znanstveniki so opravili raziskavo o javnih straniščih in nevarnosti okužbe z novim koronavirusom. Rezultate raziskave so objavili v strokovni reviji Physics of Fluids. Proučevali so, kako se majhni delci pri splakovanju stranišča razpršijo po zraku. Ugotovili so, da lahko aerosolne oblake, okužene z virusom, vdihnejo tudi drugi ljudje.

Prehodne študije so že potrdile, da je virus lahko prisoten tudi v stolici okuženih s koronavirusom.

Kitajski fiziki univerze Yangzhou so uporabili podrobne računalniške modele, da bi poustvarili vodne tokove in kroženje zraka pri različnih vrstah stranišč, kjer nastajajo vrtinci, ki se nadaljujejo v obliki aerosolnih oblakov nad straniško školjko. Ti lahko segajo vse do višine nekaj manj kot meter in jih je bodisi mogoče vdihniti ali se posedejo na površino straniščne školjke.

Aerosoli so mešanica trdnih ali tekočih delcev v zraku. Kapljice v velikosti mikrometra lahko lebdijo v zraku več kot minuto, so pojasnili raziskovalci.

"Lahko domnevamo, da se bodo aerosoli hitreje širili po zraku, če se stranišče pogosto uporablja, kot je to v primeru družinskih ali javnih stranišč tam, kjer je veliko ljudi," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pojasnil soavtor raziskave Ji-Xiang Wang. Rešitev, ki jo ponujajo znanstveniki, je sicer preprosta: zapreti pokrov straniščne školjke še pred splakovanjem.

Ob tem pa lahko nastane težave, saj so v številnih javnih straniščih, predvsem v ZDA, školjke tam brez pokrova. V javnih straniščih tudi naj ne bi sedali na straniščne deske ter spoštovali sicer že običajna higienska priporočila, kot je umivanje rok po uporabi stranišča.

"Gre za zanimiv vidik, še posebej, če pomislimo na stranišča v tesnih prostorih, denimo na ladjah, vlakih, letalih, skupnih namestitvah ali azilnih domovih," je rezultate raziskave pospremil primarij Clemens Wendtner iz münchenske klinike Schwabing. Ob tem je opozoril, da je bistvenega pomena, ko gre infekcijska veriga že prek pljuč, spoštovanje ustrezne medsebojne razdalje ter izogibanje množičnim prireditvam.