STAznanost
Medicina in zdravje

Bruselj predstavil strategijo za cepivo proti novemu koronavirusu

Bruselj, 17. junija - Evropska komisija je razgrnila strategijo za cepivo proti novemu koronavirusu. Bistvo je predlog sporazumov s farmacevtskimi podjetji, v skladu s katerimi bi unija proizvajalcem financirala del stroškov v zameno za zavezo, da bo dobila njihovo cepivo, ko bo na voljo. V Bruslju ob tem pozivajo bogate države k delitvi cepiva z revnimi.

Namen nove strategije je podpreti prizadevanja za pospešitev razvoja, proizvodnje in razpoložljivosti varnega in učinkovitega cepiva v sodelovanju s članicami EU, izpostavljajo v Bruslju. Komisija predlaga skupen pristop EU, ki temelji na pooblastilu, ki so ji ga konec minulega tedna podelili ministri EU za zdravje.

Razvoj cepiv je zapleten in dolgotrajen proces, ki traja običajno okoli deset let. Komisija želi s strategijo podpreti prizadevanja za skrajšanje tega časa na 12 do 18 mesecev. To terja naložbe v proizvodne zmogljivostmi že med samimi kliničnimi preizkusi, saj bo le tako mogoče proizvesti dovolj odmerkov uspešnega cepiva, kar pa je za podjetja zelo tvegano.

Bistven del strategije so tako sporazumi za vnaprejšnji nakup, ki bi jih komisija v imenu članic unije sklenila s farmacevtskimi podjetji. V skladu z njimi bi unija proizvajalcem financirala del začetnih stroškov v zameno za zavezo, da bo dobila njihovo cepivo, ko bo na voljo. Zagotovljena sredstva bi se štela kot polog za cepiva, ki jih bodo članice dejansko kupile.

Zaradi tveganja, da nekateri projekti ne bodo uspešni, komisija predlaga sporazume z več proizvajalci. Ta strategija je po bruseljskih navedbah dejansko podobna zavarovalni polici, pri kateri se nekatera tveganja prenesejo z industrije na javne organe v zameno za zagotovitev pravičnega in cenovno dostopnega cepiva za članice, če bi se to razvilo.

Ob tem v Bruslju vabijo podjetja z obetavnimi kandidati za cepiva, ki so že v postopku kliničnega preizkušanja ali blizu začetka preizkušanja, da vzpostavijo stik s komisijo po elektronski pošti EC-VACCINES@ec.europa.eu.

Denar naj bi črpali iz instrumenta za nujno pomoč, ki razpolaga s proračunom 2,7 milijarde evrov. V okviru tega instrumenta bo komisija naročala v imenu članic. Cepivo naj bi med članice razdelili glede na število prebivalstva. Cilj je zagotoviti cepivo za 300 milijonov Evropejcev. Odvisno od tega, ali bo potrebno eno cepljenje ali dve, tako ciljajo na od 300 do 600 milijonov doz.

Med merili pri sprejemanju odločitve, katera cepiva bodo finančno podprli, bodo tehtnost znanstvenega pristopa in uporabljene tehnologije, hitrost dobave v ustreznem obsegu, stroški, delitev tveganja, odgovornost, pokritost z različnimi tehnologijami, globalna solidarnost in zmogljivosti dobave prek razvoja proizvodnih zmogljivosti v EU.

V komisiji izpostavljajo, da tesno sodelujejo s Francijo, Nemčijo, Italijo in Nizozemsko, ki so oblikovale vključujoče zavezništvo za cepivo.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je ob predstavitvi strategije poudarila, da bo unija storila vse, da zagotovi, da bodo imeli vsi narodi tega sveta dostop do cepiva, saj Evropa ne bo varna, dokler ves svet ne bo imel dostopa do cepiva.

V donatorskem maratonu za cepivo proti novemu koronavirusu, ki je potekal pod okriljem komisije, je mednarodna skupnost do konca maja zbrala 9,8 milijarde evrov. Naslednja postaja je globalni donatorski vrh, ki bo 27. junija.

Komisija želi v sodelovanju z mednarodnimi partnerji preučiti, ali bi bilo več držav pripravljenih združiti sredstva za skupno rezervacijo prihodnjih cepiv pri podjetjih zase, hkrati pa tudi za države z nizkim in srednjim dohodkom. Bogate države bi tako lahko delovale kot vključujoča skupina mednarodnih kupcev, s čimer bi se pospešil razvoj varnih in učinkovitih cepiv ter povečal dostop do njih vsem na svetu.