STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Bocvani skrivnostni pogini slonov

Gaborone, 20. junija - Bocvana z delto reke Okavango velja za pravi turistični raj, posebej za safarije v tem nacionalnem parku. Iz te države pa v zadnjem obdobju prihajajo novice o skrivnostnem poginjanju slonov. V mesecu dni jih je poginilo najmanj 162, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Krivolov in zastrupitev smo izključili, saj imajo živali vse okle," je povedal območni koordinator za divje živali Dimakatso Ntshebe in namignil, da bi v primeru krivolova storilci najprej vzeli predvsem okle.

Ntshebe dodaja, da je število poginulih živali verjetno še večje, saj je v močvirnatem terenu težko dejansko prešteti število poginulih slonov. Pristojno ministrstvo bo parku zdaj pomagalo s pregledom terena s helikopterji ter poslalo dodatne ljudi za pregled teren.

Vzorce tkiva poginulih živali so iz Bocvane na natančnejše preiskave že poslali tudi v Zimbabve, Južnoafriško republiko in ZDA.

Bocvana v Afriki sodi med najbolje urejene države na področju varovanja narave in živali in je pri turistih vse bolj priljubljena. Lani pa so časopise polnile negativne novice, ko so v državi vnovič dovolili lov na slone. A teh je v Bocvani veliko. V praktično vseh afriških državah se število slonov zmanjšuje, v Bocvani pa je od leta 1991 do 2020 število slonov naraslo s približno 50.000 na 130.000.