STAznanost

Raziskava potrjuje prisotnost koronavirusa v Italiji že decembra

Rim, 19. junija - Novi koronavirus je bil v najmanj dveh večjih mestih na severu Italije prisoten že decembra lani, več kot dva meseca pred prvim potrjenim primerom okužbe v državi, kaže raziskava odpadnih voda italijanskega nacionalnega inštituta za zdravje ISS. Rezultati raziskave bodo pomagali bolje razumeti začetek kroženja virusa v Italiji, so dodali pri ISS.

Raziskovalci so odkrili genetske sledi virusa sars-cov-2 v vzorcih odpadne vode v Milanu in Torinu ob koncu lanskega leta, januarja pa še v Bologni, povzema poročilo ISS francoska tiskovna agencija AFP.

V raziskavi so preučili 40 vzorcev odpadnih voda od lanskega oktobra do februarja. Rezultate raziskave o prisotnosti virusa v decembru in januarju so potrdili v dveh različnih laboratorijih z dvema različnima metodama. Vzorci pred decembrom so bili vsi negativni.

V Italiji so prvo okužbo z novim koronavirusom sicer potrdili šele v sredini februarja v mestu Codogno jugovzhodno od Milana. Pred primerom v Codognu so sicer v Italiji zaradi koronavirusa obravnavali še kitajska turista.

Z novimi odkritji pa bodo lažje razumeli kroženje virusa v Italiji. V okviru raziskave so še potrdili, da se lahko odpadne vode uporabi kot orodje zgodnjega zaznavanja virusa v populaciji. Veliko primerov okužb namreč ni potrjenih, saj imajo številni blage simptome ali pa jih nimajo.

Italija je bila prva evropska država, ki jo je prizadel novi koronavirus in prva, ki je dala v karanteno celotno državo. Vlada je sprva zaprla območje okoli Codogna 21. februarja, sledila so druga mesta v deželah Lombardija in Benečija, v začetku marca pa je morala v karanteno cela država. V Italiji je zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo več kot 34.500 ljudi.

Da je bil koronavirus verjetno prisoten že pred izbruhom v Evropi konec februarja so potrdile tudi nekatere druge države. Švedska agencija za javno zdravje je v maju sporočila, da so se posamezni primeri novega koronavirusa na Švedskem morda pojavili že novembra lani. Ugotovitve morajo še potrditi. Podobne domneve imajo tudi strokovnjaki v Franciji, ko so ponovno preučili nekatere primere respiratornih obolenj pred izbruhom koronavirusa.