STAznanost

V nedeljo v Afriki in Aziji kolobarjasti Sončev mrk

Brazzaville, 20. junija - V nedeljo bo na redkih območjih na Zemlji viden kolobarjasti Sončev mrk. Med drugim ga bodo lahko občudovali na zahodu Afrike, Arabskem polotoku, jugu Kitajske in v Indiji.

Kolobarjasti mrk nastane, ko sta Sonce in Luna v isti črti z Zemljo, vendar pa je navidezna velikost Lune manjša od velikosti Sonca in ga torej ne prekrije povsem. Sonce se zato pojavi kot zelo svetel prstan ali kolobar, ki obkroža temno Luno. Kolobarjasti Sončev mrk se pojavi na leto ali dve.

Tokratni mrk bodo prvi ugledali na severovzhodu Konga ob 5.56 po lokalnem času (6.56 po srednjeevropskem) tik po sončnem vzhodu. Tam bo mrk trajal najdlje, in sicer minuto in 22 sekund, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nato bo ta pojav pot nadaljeval vzhodno proti Aziji in Afriki, kjer bo nad Indijo moč opazovati popoln obroč okoli Lune, a zgolj 38 sekund. Mrk bo vse skupaj po Zemlji potoval nekaj manj kot štiri ure. Končal se bo v Tajvanu. Delni mrk pa bo viden še več sto kilometrov stran od središčne poti.

"Kolobarjasti mrk je viden zgolj s približno dveh odstotkov površja Zemlje," je ob tem pojasnil astronom Florent Delefie s pariškega observatorija.

Drugi Sončev mrk letos bo popolni mrk 14. decembra v Južni Ameriki. Po celini bo potoval manj kot 100 minut.