STAznanost

Finska študija: Zvok vetrnih elektrarn ne škoduje zdravju

Helsinki, 22. junija - Nizkofrekvenčni zvok, ki ga proizvajajo vetrne elektrarne, ni škodljiv človeškemu zdravju, čeprav se mnogi bojijo, da bi lahko povzročal številne neprijetne simptome, kaže finska študija, ki se je dve leti osredotočala na omenjene vplive. Študija, ki jo je naročila finska vlada, je preučevala zvok turbin, ki ga ljudje ne morejo zaznati.

Številne študije so v preteklih letih že zaključile, da vetrne turbine ne povzročajo zdravstvenih težav ljudem, ki živijo v njihovi bližini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim so ljudje med negativnimi posledicami postavitve turbin navajali glavobole, vrtoglavico, piskanje v ušesih in kardiovaskularne težave.

Finska vlada pa se je zato osredotočila na nizkofrekvenčni zvok, ki ga ljudje s svojim sluhom ne morejo zaznati. Znanstveniki so opravili pogovore z ljudmi, ki živijo v radiju 20 kilometrov od turbin, opravili pa so tudi številne meritve.

Njihovi zaključki ne podpirajo hipotez, da bi infrazvok povzročal težave bližnjim prebivalcem. "Bolj verjetno je, da te simptome sprožajo drugi faktorji, kot je recimo njihovo pričakovanje," so razložili. Raziskava prav tako ni potrdila teze, da imajo ljudje zaradi zvoka vetrnih turbin povišan srčni utrip.

Vetrne elektrarne so ena najcenejših oblik pridobivanja obnovljivih virov energije, ki je v zadnjih letih zabeležila velik razmah, predvsem v ZDA, na Kitajskem in v Braziliji.

V EU je 15 odstotkov vse energije pridobljene z vetrnimi elektrarnami, lani objavljena raziskava združenja vetrnih proizvajalcev WindEurope pa je pokazala, da se na vetrno energijo najbolj zanašajo Danska, Irska in Portugalska.

Nasprotniki vetrnih turbin, ki so lahko visoke do 140 metrov, pa menijo, da uničujejo izgled pokrajine in imajo negativen vpliv na življenje v njihovi okolici.