STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Nagrada princese Asturije četverici matematikov

Oviedo, 24. junija - Nagrada princese Asturije, ki jo mediji včasih označujejo tudi kot "špansko Nobelovo nagrado", so letos na področju raziskav in tehnike prejeli matematiki Yves Meyer in Emmanuel Candes iz Francije, Ingrid Daubechies iz Belgije ter Avstralec Terence Tao, poročajo agencije.

Četverica matematikov je bila nagrajena za pionirsko delo na področju matematične obdelave podatkov in signalov. Žirija je ocenila, da gre za prelomna odkritja, ki omogočajo komprimiranje grafičnih podatkov skoraj brez izgube in so pomemben korak pri nadaljnjem razvoju digitalnih tehnologij.

Dognanja četverice matematikov so v praksi denimo uporabna pri pošiljanju zdravniških podatkov in diagnoz, kjer je iz relativno majhnega števila podatkov moč v celoti rekonstruirati poslane slike.

Nagrada princese Asturije je poimenovana po španski prestolonaslednici. Vsako leto jo podelijo na osmih področjih, ob tem zmagovalci prejmejo tudi skulpturo znanega španskega umetnika Joana Miroja. Uradno bo nagrado matematikom predvidoma oktobra v Oviedu predal španski kralj.